fredag 11 november 2011

Tvättstugan och 111111

Jag är rädd för tvättstugor. Det är en otäck plats. Jag förstår att tanken är god. Idén är givetvis bra. Det är inte det. Men det är så många handskrivna lappar med förmaningar. En hel del arga lappar från grannar. Det är ludd och fluff. Det är damm och smuts. Kvastar och moppar. Jag blir så förvirrad. Är det inte uppenbart att man ska göra i ordning efter sig och hålla tiden? Är det något jag har missat?


Följaktligen har jag undvikt dessa tvättinrättningar så gott det går.


I tvättstugan som fanns, eller ja jag antar att den finns än, i fastigheten där jag bodde i Stockholm hade nog rekord vad gäller lappar med grannar som uttryckte sin irritation om än det ena än det andra. Mest tvättstugerelaterat.


Min egna tvättmaskin var min käraste ägodel. Tills den gick sönder efter många tvättar under årens lopp. Det sura äpplet blev tuggad på och jag klev in i den minimalistiska hissen och åkte ner sju våningar. Jag höll hårt i min stora, färgglada tvättpåse. Kände en lätt antydan till handsvett. Drog hissgallret åt sidan, öppnade dörren, drog tillbaka gallret och lät hissdörren stängas igen. Gick de tre stegen fram till dörren, förde in nyckeln i låset och vred om. Dörren öppnade sig. Jag svalde hårt och gick in. Jag möttes av två stora tvättmaskiner och och gigantisk torktumlare. Hur gör man? 


Så här i efterhand så vet jag att det var ju ingen fara och min fobi var helt klart överdriven. Och snabbt gick det. Maskinerna slukade mängder med kläder och andra textilier. Och rent blev det också. Och ingen blev arg på mig!


Nå, idag den 11/11-11 var det dags att bekanta mig med tvättstugan på Vedelsvägen 19 A. Har tidigare överlåtit aktiviteten till karln i huset eftersom... tja... är det inte karlgöra egentligen? Hur som helst så slängde jag ner ca ett ton handdukar i en blå IKEA-kasse, kom ihåg tvättmedlet och gick ner till tvättstugan - som ju i det här fallet faktiskt ligger i en stuga. Här bokar man inte tvättid. Antar att hyresvärden inte anser det nödvändigt med endast fem lägenheter. Så det är bara att gå ner och hoppas på tur.


Visserligen har jag ju fått en lite mer kaxig attityd till allmänna tvättutrymmen, men kände ändå en viss nervositet. Jag menar, vi känner ju inte varandra än, stugan och jag.


Trappan ner. Vad som helst kan hända.

Dörren in till maskinerna. Kommer jag överleva detta?
Jag möttes av detta.
Det visades sig inte vara ledigt. Jag la påsen på golvet för att liksom markera en kö. Som ni ser så finns det alltså en (1) tvättmaskin och en (1) torktumlare. Som är v ä r l d e n s mest långsamma kan jag meddela. Jag gick ner fem gånger innan jag äntligen kunde stoppa in tvätten. Jag vred om rattar och tryckte in knappar tills jippot satte igång. Såg i displayen att det skulle ta två timmar och tjugo minuter. 2 timmar och 20 minuter?! Jag stirrade förvånat i säkert fem minuter. Går förmodligen snabbare att tvätta för hand. Jag vände mig om för att gå upp igen och möttes av en lapp, dock ej arg sådan. Handskriven. Såklart. 

Vem vill inte ha en fin tvättstund?
Ska fylla kaffetermosen och ta
med mig picnic-korgen nästa gång.

Efter nästan tre timmar gick jag ner - klockan är nu ca 17. Tvätten var inte klar. Jag ska inte tråka ut er längre. Jag vet att jag kan bli långrandig. Men om jag säger så här: Tvätten blir klar och torr ca 00:30 i natt. Nu vet ni.

Vill avslutningsvis visa er en bild jag tog idag kl 11:11. Dagen till ära.

A room with a view in Stehag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar