tisdag 13 december 2011

Lucia

"Hallå ni där nere!" utropade min sängkamrat i sömnen. Att han pratar, fnissar och sjunger i sömnen hör till vanligheterna så själva företeelsen i sig är inte konstig alls. Men det som förvånade mig en smula i natt var att han sa detta med en särdeles bred göteborgsk dialekt. 


För att försäkra mig om att jag låg i rätt säng lyckades jag få upp ögonlocken, lyfte lite lätt på huvudet, kisade mot mannen bredvid mig och kunde lättad konstatera att det fortfarande var skåningen jag somnade med igår som låg där än. Rätt säng, check! Rätt man, check!


Jag hann somna om innan mitt huvud åter blev ett med kudden.


Nästa gång jag vaknade var det inte av en fager flicka med en krona av brinnande ljus på sitt huvud och inte heller av små figurer som komma, som komma från Pepparkakeland som ingen vet exakt var det ligger, jag har fortfarande inte hittat det i kartboken. Även dessa mystiska pågar med vita strutar på skallen lyste med sin frånvaro. Nej, det jag vaknade av denna arla trettonde december var av något som mest kan liknas som en motorsågsmassaker.


Mot min vilja klev jag upp, i skydd av mörkret och den stora kofta jag virat in mig i gick jag fram till fönstret närmast ljudkällan och tittade försiktigt ut. Jag fick det bekräftat. Där till vänster stod en man och sågade ner träd. Är klockan ens åtta? Solen har ju inte ens gått upp, hur kan den arme mannen, som förmodligen kommer att bli mordhotad av nyvakna stehagsbor, se något alls i detta dunkel? Är det lag på att börja såga så tidigt som möjligt?


Det här med luciafirande. Ganska unikt. Vad jag vet är det bara i Sverige, eller möjligtvis även i de övriga nordiska länderna, vi firar detta helgon från Sicilien. Förmodligen firas Sankta Lucia även på ön där hon kom ifrån men jag antar att det skiljer sig en hel del från hur vi gör. Har svårt att tänka mig att italienarna blandar in små tomtar och struthuvuden.


Sankta Lucia
* 283  † 304.


Jag såg på nyheterna i morse där de berättade om en skola, tror att det var i Lund, där en kille ville vara Lucia men inte fick varpå eleverna ordnade en namninsamling och gav till rektorn. Det var visst tal om könsdiskriminering.


Jag tycker att det är intressant när man tänker utanför ramarna och roligt när man går emot normen. Bra! Men manlig Lucia? Könsdiskriminering? Verkligen? Hur som helst så fick den manlige eleven agera Lucia till slut. Har sett på inslaget igen och kan inte låta bli att se viss ironi hos eleverna. Kanske ser jag fel.


I skrivande stund råder blåst ute och ösregnet slår dundrande mot fönsterrutorna. Motorsågsmassakern har plötsligt upphört. Funderar på om det finns invånare här som har utövat någon form av regndans i ren protest. Bra jobbat! 


Ytterligare ett julkort har anlänt stugan. Från Stockholm. Men från Skåne.


Humor levererad från Vasastan i Stockholm.

Och eftersom vi lever i en tid av glögg, skönsång och bomullstrosor så var det föga förvånande när jag upptäckte att i brevlådan som det står Bengtsson/Gartoft på var fylld med, inte bara av feta brev, utan ett stort paket! Som jag fann svårigheter att ta mig in i. Samtidigt som jag ville slita upp emballaget med våld så ville jag behålla förpackningen som den var. Kanske ska jag vänta till Magnus kommer hem med öppna? "NEJ!" ropade den del av mig som inte är en ängel. Tur att jag lyckades att stilla mig ett uns i alla fall så att jag kunde avbilda läckerheten. 

När jag fick upp asken så var mitt leende stort. Ni som känner mig vet att jag har världens minsta mun, men här hade jag ett leende likt Julia Roberts. Med extra upp och nedvänd galge. Så ni förstår.
Detta paket med glädje var exklusivt gjort av Linda. Ett namn som påminner om Lucia. 

Båda kommer med ljus.


2 kommentarer:

  1. Liten mun? Du? Jag har iofs inte sett dig afk men min fantasi får inte ihop det. ;) <3

    SvaraRadera
  2. Hehehe, okej inte väääärldens minsta, men jag är inte så bredkäftad. :D

    SvaraRadera