söndag 29 januari 2012

Slott, tårta och Star Wars

I helgen blev det en efterlängtad tur till Österlen. På vägen till vår slutdestination bestämde vi oss för att åka runt och titta på några av alla skånska slott. Min favorit blev Christinehofs Slott som tydligen är landskapets enda i barockstil.


Lagom stort tycker jag.


Vi fortsatte vår färd och hamnade i Simrishamn. Inte för att jag vet vad jag förväntade mig men denna hamnstad förvånade mig. Jag upplevde den som pittoresk och ganska osvensk faktiskt. Jag blev påmind av några av de hamnstäder som finns i närheten av Kiel i norra Tyskland. Jag hade gärna velat publicera några inbjudande bilder för er men det var så vansinnigt kallt och vinden från det öppna havet var allt annat än timid. Mina eminenta touch-screenhandskar låg i säkert förvar hemma och det blev därför omöjligt för mig att ha händerna någon annanstans än djupt nere i jackfickorna och kameran i min mobil fick därför vila.

Jag nämnde ju som hastigast att Christinehofs Slott var favoriten, men jag har en annan favorit bland herresäten - nämligen Casa del Bengtsson i Kivik. Där parkerade vi bilen och tillbringade resten av lördagseftermiddagen och kvällen. Kocken hade lagat en mycket god anrättning som vi åt till middag. Efteråt följde en surpris! Jag blev firad med tårta och vacker blombukett. Jag kanske aldrig sa det, men jag fyllde år i onsdags. Det är kul att fylla år. Man blir äldre och visare. Eller i alla fall äldre. Och det är ju skojigt. Eller äh, kanske inte så där överdrivet skojigt. Men oundvikligt. Fast ärligt talat så har jag ingen åldersnojja. Jag blir bara bättre med åren. På alla sätt.När alla var mätta och belåtna efter festligheterna ingick Magnus och jag i ett vad. Vi hade noterat att det var två långfilmer efter varandra som vi ville se sent på kvällen. 

Nu är det så här att min käre sambo och tillika livskamrat kan inte se en film utan att somna. Det går bara inte. Så jag skrattade hånfullt åt hans idé att se båda dessa filmer efter varandra. "Du kommer ju att somna redan under första filmen" sa jag skeptiskt och gäspade teatraliskt. 

"Ska vi slå vad?!" replikerade han snabbt och utmanande. Jag var inte sen att anta detta vad. "Om jag vinner" fortsatte Magnus, "så ser vi alla Star Wars filmerna!" Jag betraktade denne man och såg hur hans mungipor gick från ena örat till det andra. Han ser ju ut som Joker. 

"Nu i veckan, alla filmerna. Inklusive bonusmaterial!" Sa han bestämt som för att sätta punkt. 

Taget!

Kanske är ni chockade nu. Jag är väl den enda på hela Jorden som inte sett filmerna. De är säkert bra. Men jag har aldrig känt mig lockad att se dem. Och när jag ändå är igång och ni kanske redan är en smula besvikna på mig så ska jag genast även erkänna att J.R.R Tolkiens romaner som sedan givetvis blev filmatiserade lämnar mig också tämligen oberörd. Förlåt. 

Så nu var det överstökat.

I väntan på att kvällen/nattens filmmarathon skulle börja så blev Bengtsson Sr invigd i den underbara värld som de smarta mobiltelefonerna ger oss, av ingen mindre än androidexperten himself: Bengtsson Jr. Själv är jag en iPhonie type of girl så jag höll mig i bakgrunden.

En stund av insikt med den knapplösa luren.


TV:n gick på högvarv fram till halvtvå tiden i natt. Och häpet nog vann han, den där mannen med jokersmajlet. Han höll sig vaken. Svårt otippat. Så nu blir det Star Wars tills lasersvärd växer ut ur öronen på mig. Må kraften vara med mig. 


Efter en god natts sömn slog jag i morse trevande upp ögonen och tittade nyvaket på min darling. Klockan var kanske vid åttatiden. Jag lät honom sova vidare medan jag läste ut boken jag påbörjade för några dagar sedan. Den lämnade mig med en cliff hanger som heter duga, skynda er att skriva en fortsättning, kära pseudonym Lars Kepler!

Zzz...Zzz..Zzz...
Efter cirka två timmar vaknade hela huset till och vi satte oss i köket för lite frukost. Hungrigast av oss alla var Kajsa. Katten Kajsa med de lysande gröna ögonen.

Två koppar kaffe senare med ägg och bröd därtill packade vi ihop oss och styrde kosan hem.

Med en behaglig trötthet och glädje njuter jag av söndagskvällen och de vackra rosorna jag fick. 

Skånska färgerna, rött och gult.


4 kommentarer:

 1. Men hallå... Star Wars och Sagan om ringen!

  Tur att Mange håller kulturens fana högt. ;)

  SvaraRadera
 2. Men det kommer ju att ta mig evigheter att ta mig igenom detta. Men jag KAN flyga, jag ÄR inte rädd!

  SvaraRadera
 3. Hej, hittade din blogg när min Googlesökninf efter vad Skånes slottsinnehavare har skrivit inom det senaste, och håller med om vad du skriver om Christinehof, det är ett fantastiskt slott och riktigt bra guidning, om du tig en sådan.

  Håller med din man också om att starwars bör alla ha sett!

  Känner du för det så får du gärna ta en titt på mitt inlägg om Christinehof (bloggar om det, därav den ngt mystiska sökningen...)

  Www.skånskaslott.se. Med "å".


  Oavsett; Må kraften vara med dig!

  SvaraRadera
 4. Hej Per,

  tack för tipset om guidning, den måste jag definitivt gå på. Ska även kolla på ditt inlägg om det fina slottet.

  Har kommit halvvägs i starwarsfilmerna nu ;)

  SvaraRadera