tisdag 17 april 2012

God morgon

Jag är med i dansk kostymfilm. Det är lockande härliga miljöer, nästan sagolika och kläderna som de andra skådespelarna har är vackra och påkostade. Jag spelar piga så min klädsel är nedtonad. Jag har lite svårt med de danska replikerna. 


"Älskling, jag åker nu" hörde jag Magnus säga någonstans långt bort. Jag flyttades sakta från drömmarnas scenerier till verklighetens tid och rum och fann mig själv i armarna på sambon. Det är en tidig tisdagsmorgon och det är dags för Magnus att åka i väg och jobba. Yrvaket säger jag hej då och får en varm omfamning till svar.


När jag hörde dörren stängas ville jag kliva upp men kände med ens att ryggen verkade ha låst sig och smärtan var näst in till outhärdlig tills jag lyckades göra en "turning torso" och klumpigt kom ur sängen. Jag virade koftan om mig, gick sakta fram till fönstret och hann vinka till kärleken som vinkade tillbaka, gav mig en slängkyss och rullade iväg. För ett kort ögonblick ångrade jag min eminenta idé jag fick igår att Magnus skulle bo hos sina föräldrar i veckan så han slipper pendla mellan Österlen och bostaden. Så gräsänksbluesen fortsätter efter ett kort uppehåll. Jösses, lägg av! Man kan ju tro att jag aldrig varit ensam förut.


"Ensam? Vad är jag då? Nåt som katten släpat in?!" sa Doris och tittade förebrående på mig.Jag mjukade upp ryggen och hoppades när jag var klar att inga grannar hade råkat se mina övningar som jag anade såg lite fåniga ut.


Min vana trogen satte jag igång morgontv med min kopp morgonjava och hörde att Socialdemokraterna vill "öka kraven på arbetslösa som får stöd genom att de själva måste ansvara för att vara anställningsbara" (nytt hittepåord?).


Ja, jättebra, äntligen! Öka kraven på oss arbetslösa. Vi är ju bara en bunt lata, minde vetande barnrumpor som behöver ledas och sättas på plats! 


Min spontana reaktion är - utöver mitt ironiska utfall ovan - att det är väl självklart att det är den arbetslöses eget ansvar att hitta ett jobb. Eller? Jag förstår inte, vems ansvar har det vara hittills?2 kommentarer:

 1. Vad kul att Magnus fått jobb men vad trist för dig att sitta själv i Stehag. Malmö är inte långt bort och blir du ensam och vill fika o snacka så hör av dig, är ju trots allt hemma om dagarna!
  Ha de gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul, det vore trevligt att ses snart igen!

   Radera