lördag 14 april 2012

Gräsänkorna - dag två

Och så anlände lördagen efter en natt med djup sömn utan mannens snarkningar.


Doris gjorde en viss ansats att väcka mig tidigt på morgonen men antagligen var hon inte tillräckligt utsvulten för hon kröp snart i hop till en liten boll tätt intill mig och somnade om.


Vid niotiden vaknade vi igen. Vi låg och tittade lite på varandra, sträckte på oss och klev upp. Innan jag tog mig an frukosten öppnade jag ett fönster och andades in den skånska våren.


När ska träden få sina kläder på sig?

När tålamodet för en hungrig katt tryter är det ingen bra idé att stå och gapa så jag följde raskt efter Doris som högljutt visade vägen till köket.

Efter att Doris hade ätit upp frukosten (det tog ca 0,5 sekunder) hann hon knappt tvätta sig färdigt om morrhåren förrän en av hennes leksaksmöss pockade på hennes uppmärksamhet. Samma mus fick med all rätt en rejäl omgång och råkade hamna längst in i bland apparater, sladdar och damm. (Dorrans backhand är grym.)

Var fasen tog den dumma musen vägen?

Medan jag intog mitt morgonmål öppnade jag upp datorn och lät mig uppdateras, jag ville veta hur folk hade det där ute. Mina vänner i Stockholm verkade ha blivit utsatta för ett snöangrepp under natten och hade därför vaknat upp i ett vinterlandskap. Jag tittade förvånat ut genom fönstret igen och möttes fortfarande av en strålande sol och en blå himmel. Termometern skvallrade om att det var ungefär +14°C ute. Kanske har de rätt ändå. De som hävdar att Stockholm ligger i Norrland.

När Doris höll på med sina vilda lekar, som även innefattade ommöblering av mattor och utsedda stolar, ägnade jag mig åt en lugnare lek. Den tillfällige särbon och jag samarbetade på distans. Det gick bra den här gången också. Där både vi och Google gick bet kunde vi ta hjälp av Magnus mamma Kerstin. Lodrät åtta var ju "snoa"! 

Vi ger oss inte förrän krysskassen är vår!


Kaffet var urdrucket, krysset ifyllt och ivägskickat så nu var det dags att borsta tänderna och kamma sig. Vårpromenaden* väntade.

Gick den sedvanliga slingan i Trollskogen.

Kompisarna på lekskolan var lediga idag.

Det var stängt. Men jag gillar skylten.

Bronsblomma. Av Folke Truedsson (1913-1989). Finns vid Stehagskolan.*När jag läste igenom det jag hade skrivit idag i jakt på felstavningar och andra irriterande fel som jag ville rätta till fastnade jag på ordet "vårpromenad". Det verkade så bekant fast ändå avlägset. Ja, alltså jag förstår att ordet och företeelsen i sig inte är konstig alls. Men "vårpromenad". Det liksom rös i hela kroppen på mig. Vad är det här med vårpromenad?


Jag bestämde mig för att glömma bort det hela och tog fram dammsugaren istället. Att dammsuga ger mig ungefär lika stor njutning som när tandläkaren borrar hål i mina tänder utan bedövning och sedan kräver pengar för underhållningen. Men Doris gav idag så tydliga hintar att jag omöjligt kunde låta bli att ta fram den dånande maskinen pronto! Den arma katten gick ju och sprätte demonstrativt med bakbenen när hon trampade över golven. Diva!


Och där! Mitt i dammsugeriet! Vårpromenad! VP! Nu minns jag!


Som några av er kanske vet så gick jag på internatskola i ett par år på det pastellfärgade åttiotalet. Ibland (läs: ofta) förekom det att eleverna smet ut mitt i nätterna för att antingen besöka sina kompisar på andra elevhem eller, om vädret tillät, till Sigtunas mjuka sandstränder där man kunde sitta framför en eld och grilla vad som fanns till hands. Marshmallows. Korv. Kottar. 


Den senast nämnda aktiviteten skedde ju oftast på våren. Men all form av utflykt (läs: smitning) gick under namnet VP. Vårpromenad.


Nu när jag har fått det ur systemet vill jag avsluta med att meddela min mor och fd husföräldrar som möjligtvis läser detta att jag gjorde mina läxor och städade mitt rum för att sedan sova sött hela natten lång. VP var ingenting för mig utan vill bara här helt enkelt förklara vad som kunde förekomma bland vissa elever som inte tog sin skolgång på allvar. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar