torsdag 19 april 2012

Höör

Jag behövde göra några ärenden idag men hade ingen lust att åka in till Eslöv. Så jag jag åkte helt enkelt åt andra hållet istället. Närmare bestämt till Höör.


Medan jag stod och väntade på att tåget skulle komma åkte ett godståg förbi. Har ni tänkt på att de aldrig tar slut? Antalet vagnar är oändliga. När sista vagnen rullade bort från Stehag befann sig loket nog i Nordtyskland.


På stationen i Stehag. Affisch om affischering förbjuden.

Jag hittade en sittplats och slapp stå.

Höör ligger 564 kilometer från Stockholm med en höjd av 80 meter över havet. Noterat.


Jag spankulerade omkring och intog atmosfären. Jag tittade på folk. Förstod på klädaffärernas skyltfönster att det är snart dags för årets kull av sistaringare att ta studenten. 

Jag kände mig behaglig till mods, solen lös och himlen var blå. Det är ju riktigt fint här. Jag minns hur tråkig jag tyckte tätorten var och skämdes tydligen inte för att nämna det i ett blogginlägg jag skrev i november förra året. Jag tar tillbaka allt! Förlåt mig! 

Höör ger ett mysigt och varmt intryck medan Eslöv har mer en hårdare och kantigare framtoning. Om jag nu tvunget ska jämföra de två städerna... Men eftersom jag bor mitt i mellan dem tar jag mig den rätten.Jag ville veta vems profilen var som fanns på fontänen och försökte läsa på mässingsskylten som fanns fastsatt på kanten kring fontänen men det var omöjligt att se vad som stod. Den var så utsliten. När jag kom hem igen sökte jag på nätet men fann ingenting om fontänen på torget. Men i min jakt på att stilla min nyfikenhet på vem mannen var fick jag däremot veta att namnet på staden kommer från forndanskans "hørg" som betyder helig plats.

Fick också veta att kommunen har ett rikt musikliv. Så det kanske är en person med anknytning till den konstformen som är avbildad. 

Vidare fick jag klart för mig varför orten har den något besynnerliga stavning den har. Från början stavades det Hör. Med bara ett "ö". Men posten retade sig på att så många brev kom till Hör av misstag. Hur då undrar ni? Jo, det var tydligen så att när man förr skickade brev lokalt inom en ort så skrev man bara "Här" (från ordet härstädes). Vilket ska ha resulterat i att slarvigt skrivna försändelser hamnade i Hör istället för "Här". Så sedan 1917 stavar vi Höör med två "ö". På initiativ av Posten.

Nu vet ni.

Hur mysigt jag än hade det kände jag efter ett tag att det var dags för mig åka hem. Jag var klar med mina ärenden och återvände till stationen. Det sista jag såg av den heliga platsen när tåget rullade söderut var Tösernas Spel & Gott.

Töserna mitt emot stationshuset.

1 kommentar:

  1. Så härligt med lite alternativ! Du är precis som mig, vetgirig! Men visst är det roligt att ta reda på ditten och datten om ställen man besöker eller som man bor nära? Jag Googlade några ställen som jag bor nära förra året och delade med mig på bloggen. Här finns ju så mycket historia. Tyvärr en hel del otrevlig historia. Men det är spännande! So, God bless Google!

    Det måste vara SSHL och BookHotel som format oss ;)

    Håller tummar och tår för att du ska hitta ett bra jobb snart! Vad VILL du göra? Om du hade möjligheten att välja alltså?

    Kruuum!

    SvaraRadera