onsdag 11 april 2012

Skolnostalgi och dess betyg

Efter mitt haveri tidigare idag är jag helt utmattad. Men faktum är att hoppet inom mig har inte släckts än. Den går visserligen på sparlåga men dock. Jag ger inte upp. Jag kan gnälla hur mycket jag vill, det blir inte bättre för det. Det sura äpplet är till för att bitas i. Ni vet när det är så där surt att det drar bakom öronen? Billig ansiktslyftning med andra ord. Bra!


Av en händelse, när jag letade efter något jobbrelaterat i min gråa låda fullsprängt med dokument av olika slag, hittade jag gamla betyg från när jag gick i skolan. 


Med stort leende på läpparna läste jag igenom de handskrivna betygen. Jag utgår ifrån att den enda som tycker att det här är roligt att läsa är jag själv. Och möjligtvis min dyra moder. Men jag delar med mig ändå. Nu åker vi! Om ni vill.
Betyg 1974.

Här är jag fem år och går på "kindergarten" i Sofia, Bulgarien. Bl a kan jag läsa att jag är "a very quiet and obedient child", "gained some self confidence but still needs more enthusiasm" och "she tends more and more to play with a group rather than alone". Jag är än idag lite av en ensamvarg innerst inne och kan lätt stänga ute omvärlden. Roligast är dock när lärarinnan under rubriken "Attidude towards authority" skriver "Much easier with her now, she is ready to obey and to please me". Var jag en rebell innan? Cool. 

Betyg 1975/76.

Jag började i första klass när jag var sex år gammal. Då bodde jag med mina föräldrar i Rio de Janeiro, Brasilien. Här är det inte så mycket utlåtande utan mer rena betyg. Kan konstatera att jag fick högsta betyg i "Blue Dilly Dilly". Minns inte alls vad denna dilly handlar om, men bra var jag! Hade även högt betyg i matte. Det gick däremot snabbt över när jag började i svensk skola.

Mitt andra starka ämne var portugisiska där min fröken hette Mrs Norma. Engelska var jag också bra på där jag tydligen var snabb på att skriva. Det hela avrundas med att jag är "self confident" (förbättring sedan året innan alltså) och "returns homework promptly". Sista meningen är "promoted to 2nd grade".

Andra klass fick jag dock inte gå i Rio utan i Stockholm. Även fast jag kunde läsa, skriva och räkna var jag tvungen att gå om en årskurs för lärarna i Södermalmsskolan tyckte att jag inte kunde tillräckligt bra svenska. Så jag började första klass. Igen. Fick även gå hos skolans talpedagog eftersom man ansåg att jag hade en stark amerikansk brytning.

På sjuttiotalet fanns inte betygsättning när man gick på låg- och mellanstadiet (kanske inte finns nu heller, jag har ingen aning om jag ska vara ärlig). På högstadiet bytte jag till Eriksdalsskolan, även den belägen på Södermalm. Jag fick här mina första svenska betyg. Inget att visa upp så jag låter därför bli. Jag vill minnas att min klassföreståndare var sträng som få. Han var skåning. Det skulle sen visa sig att han hade gått i samma klass som min pappa i Malmö. Världen var om möjligt ännu mindre då.

Nu tar vi ett jättekliv framåt i tiden. Häng med vetja!

Uppförandebetyg 1985.

Har precis börjat gymnasiet och är sexton år. Lite speciellt för jag flyttade samtidigt hemifrån och började på en internatskola. Min husmor på elevhemmet skrev att jag "är en lugn, sansad och rejäl flicka som har anpassat mig väl till livet på internatet, dess regler och vanor. Hon har god kontakt med kamrater och husföräldrar. Är studiemotiverad".

Det här att jag var en god aktris redan då. Studiemotiverad? Tillåt mig gapskratta en stund. Och lugn, sansad och rejäl? Vilken kul tjej jag måste ha varit. Det var alltså därför killarna hängde som klasar efter mig...

Jag avslutar med ännu ett hopp framåt i tidevarvet. Sen ska jag sluta. Det är ett löfte. För fler skolbetyg har jag ändå inte att visa upp.

Betyg i presentationsteknik 1993.

Under ett läsår 1992/93 gick jag något som hette Internationella Sekreterarlinjen på Institutet för Internationell Utbildning, IIU. Tror inte det finns kvar idag. Liksom de andra skolorna jag har gått i fick jag även här en vän för livet. När jag tänker tillbaka var hon och jag nog minst seriösa av alla i klassen. Men definitivt snyggast. Och längst. Vi levde på grillkorv och billig champagne. Det gäller att prioritera som ni vet. Oftast gjorde vi våra läxor på Bagpipers Inn på Rörstrandsgatan i Birkastan, Stockholm.

Även andra halvan av läsåret gjorde vi våra läxor på en pub. Fast i Brighton, England. 

I Brighton hade vi en besynnerlig lärare som jag inte alls kommer ihåg vad han heter, det enda jag kommer ihåg är att han berättade att hans syster hade anmält honom till ett Hare Krishna-center i namnet Sin bin win. Han fick ofta post i namnet Sin bin win efter det. Royal Mail kan man alltid lita på, de hittar en alltid. Med eller utan Hare Krishna-alias.

Mr Sin bin win var vår lärare i många ämnen inklusive presentationsteknik. Som ni ser fick jag VG till slut. Well done!

Kanske ska jag bli föreläsare? Näh, orkar inte skriva mitt CV igen. I alla fall inte idag.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar