onsdag 2 maj 2012

En majdag i Hässleholm

Jag kunde inte riktigt bestämma mig för vad jag skulle göra idag. Vädret övertygade mig om att jag ville gå ut. Men var? Jag var inte sugen på Trollskogen i Stehag. Jag övervägde om jag skulle åka till Malmö. Eller Lund. Jag märkte att jag hade svårt att få tummen ur, under hela morgonen var jag velig och slö.


Jag var på vippen att stanna hemma men så tog autopiloten över som klädde på mig, borstade mina tänder och hår, knöt skorna och såg till att jag inte glömde nyckeln.


När jag nästan var framme vid stationen vaknade jag till och tvekade ett ögonblick. Ska jag ta till höger? Eller rakt fram? Jag gick rakt fram. Så det blev en tur norröver.Tågvärden ombord var en trevlig man i sina bästa år. Det var inte så många passagerare så han passade på att ta lite rast. Snett bakom mig märkte jag att han öppnade ett bås. Några sekunder senare spred sig den trygga varma doften av kaffe i vagnen.

I Höör klev en herre på som jag rätt snart märkte hade mycket att säga. Jag vet inte till vem men han pratade i stort sätt hela tiden. Han grymtade på låtsasfinska och låtsasdanska varvat med "guten abend", "bitte" och "usch usch". Hans röst skvallrade om långvarig cigarettrökning. 

En gång nös han så våldsamt att jag tror att tåget nästan fördubblade sin hastighet och jag landade således före utsatt tid i Hässleholm.

När jag gick ut från stationsområdet fortsatte jag Första Avenyen hela vägen tills jag kom till Hässleholms kyrka. En ganska ung kyrka skulle det visa sig, den byggdes 1914. Samma år som min mormor föddes.

Hässleholms kyrka.

Skyltar i urval.

Hässleholm omkring Första Avenyen.

Jag satte mig ner på en bänk i solen och blickade ut över torget. De flesta satt och åt sin lunch. Andra hastade till stationen för att inte missa tåget till var än de nu skulle.

Jag märkte att jag inte var ensam om att klä av mig koftan, solen värmde på bra och många av oss knöt vårt ytterplagg kring midjan eller hängde den över axeln.

När jag kände mig färdig återvände jag till stationen för vidare färd hem. Det var samma trevlige tågvärd. Han hade nu bytt ut sitt kaffe mot solrosfrön som han tuggade i sig. Skalen passade han på att slänga vid varje uppehåll.

Ca tjugo minuter senare var jag den enda som klev av i Stehag.

Doris välkomnade mig, hon blir alltid så lycklig när jag kommer hem. Har du köpt nåt, har du köpt nåt, har du köpt nåt??

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar