söndag 27 maj 2012

Söndagsutflykt

Inte nog med att vi sov länge, när vi äntligen vaknade - till Doris stora förtjusning - låg vi och drog oss längre än rekommenderat men till slut tar nöden ut sin rätt och vi mer eller mindre tvingades att kliva upp ur slafen.


Medan Magnus trött staplade ner till tvättstugan gjorde jag i ordning vår brunch: kaffe, rostat bröd, äggröra och bacon som vi åt i soffan samtidigt som vi tittade på en film.


Filmen var slut, maten var uppäten - "vad ska vi hitta på idag" frågade jag sambon sömnigt samtidigt som jag sträckte på mig och fortsatte "min mamma tycker vi ska åka ut nånstans med en termos. "Jag vet!" svarade Magnus entusiastiskt, "vi åker till Bosjökloster vid Ringsjön. 


Och så blev det.


Vi tog en omväg dit via Orupssjukhuset. Låter kanske mindre kul, men omgivningarna var vackra och Magnus visade mig var han som liten påg under den yngre stenåldern hade spelat minigolf med sin älskade farmor Agda. Nu var det dock helt igenvuxet och öde.


Ser ni spökena i fönstret?

Övergivet och igenvuxet.

Övergivet och igenvuxet nr 2.Efter studiebesöket hos en svunnen tid fortsatte vi så till Bosjökloster. Det var många besökare från Europas alla hörn. Vi började med att göra ett besök i kyrkan. Till vår glädje var vi de enda besökarna för tillfället och vi kunde insupa stillheten och atmosfären i fred. 


Kyrka från 1100-talet.
Inne i Bosjöklosters Kyrka.
Altaret.
Klostret (numera slottet) inifrån kyrkan.
Så här såg det ut när nunnorna befann sig i klostret och tittade ut.

Vi gick nyfikna omkring och känslan att befinna oss tusen år tillbaka i tiden var spännande och fantasieggande. De mörka molnen hann försvinna innan vi tog oss an trädgårdarna.

Rangligt lusthus.

Bortglömd bänk?

"Par med hund" i förgrunden.
I bakgrunden greve Thord Bondes slott som för ca 900 år sedan var hemvist för många unga benidiktinernunnor.

En tusenårig ek. Den har både sett och hört mycket,
tänk vilka historier vi skulle kunna lyssna på om vi bara kunde trädiska.

När jag stod inne i den tusen år gamla eken och fotograferade kändes det som om trädet skulle sluka mig.

Små hästar bodde på ägorna. De var väldigt söta och sökte vänskap.

Vi avslutade vårt besök med en fika på Bosjöklosters fik eftersom vi ännu inte äger en termos. Med en underbar utsikt över Ringsjön satt vi på uteserveringen och drömde oss bort.


Jag älskar skyltar som uppmanar en att faktiskt gå på gräset.
Vi borde ha fler tillåtande skyltar i vårt samhälle.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar