söndag 24 juni 2012

Återseende

Är tillbaka i min kära hemstad Stockholm på en veckas semester. Sist jag var här, efter min flytt till Skåne i oktober förra året, var i julas. Då spenderade jag en decembervecka hos min högt älskade moder i Vasastan men den här gången har jag egen kupé på Södermalm där jag utnyttjar min goda väninnas generösa erbjudande att bo i hennes och familjens lägenhet då de är bortresta.


Igår eftermiddag anlände jag således med tåg till den kungliga svenska huvudstaden och blev glatt överraskad och väl mottagen av min mamma och hennes väninna - som är uppe från Småland och hälsar på. Alltså minst två utbölingar i stan den här veckan, bra. Med mig fick jag en påse med trevligt smått och gott att mumsa på senare på kvällen. Tack! 


Sergelgatan.


Jag lyckades komma ihåg att ta tunnelbanans röda linje mot Fruängen/Norsborg i stället för den gröna mot Gullmarsplan som jag ju har varit van vid de senaste, nästan, tjugo åren.


Det är en ren fröjd att vistas i detta hem att jag skulle kunna bo här mycket längre än en vecka. Exempelvis en evighet. Men eftersom jag är vansinnigt fäst vid Magnus och kattdamen Doris samt att familjen mest sannolikt vill komma hem när de har återvänt från sin semester så har jag bestämt mig för att inte byta lås och namn på dörren - utan åka hem till Skåne när min stockholmsvecka är till ända.


Efter en god natts sömn hade jag en lång härlig morgonfrukost och njöt av livet. Från fönstren såg jag nyvakna stockholmare med rufsigt hår gå i shorts och skrynkliga skjortor som bar på take-away-kaffe i pappersmuggar som balanserandes vant i ena handen och med bruna papperspåsar med nybakat bröd i den andra. 


Solen sken. Jag gjorde mig ordning och gick ut. Himlen blev genast mörkare. Kort efteråt kom ett ösregn. När jag märkte att det inte avtog började jag med snabba steg jogga mot närmaste skydd, hade ingen lust att springa omkring och bli förväxlad med en Miss Wet T-shirtkandidat.


Kungsgatan.


På eftermiddagen bar det av till min mormor och där bjöds det på rosa champagne och snittar! Vad annars? Det var underbart att se henne igen och det blev en rolig överraskning för varken mamma eller jag hade berättat att jag hade åkt till Stockholm. "Åh, har du kommit hem från utlandet nu äntligen?" undrade hon lättad. "Jamen, nu har jag inte varit ute och rest mormor, jag åkte bara upp från Skåne igår" svarade jag medan jag tog av mig min kofta och hängde den på en galge. Mormor svarade snabbt utan att blinka: "Ja? Det är väl utomlands?" Mormor Greta, 98 bast och med en aldrig sinande humor. Puss! 


Hötorgsskraporna.


2 kommentarer: