måndag 25 juni 2012

Södermalm

På eftermiddagen idag vandrade jag lite i mina gamla fotspår. Hamnade vid Södermalmsskolan där jag gick från första till sjätte klass.


Södermalmsskolan grundades 1881 och var från början en skola för flickor.

Typiskt fall av sommarlov, skolgården är tom.

När jag och mina kamrater hade några slantar kvar av vår veckopeng kunde vi lyxa till det med att efter skolan gå till konditoriet på hörnet av Swedenborgsgatan/St Paulsgatan och köpa varsin flaska Trocadero och en wienerkam. Det var det godaste vi visste, vi åt med glupande aptit och blev härligt kladdiga om fingrarna.

Kondiset på hörnet.

På Mariatorget var förstås där allt hände för oss barn vid Hornsgatan. Vi lekte, samtalade, badade i fontänen, jagade varandra och pratade hemlisar vid gungorna. Och det var vid gungorna där Felix med de stora lockarna stegade fram till mig och frågade chans. Jag sa blygt: "ja". Han gick i klassen över mig, var tuff och hade en farsa som var skådis! Tjejerna stod bakom mig och fnissade med båda händerna för munnen och hade ögon stora som tefat. Jag är kär! 

Fast en kvart senare hade han hittat en annan och gjorde slut. Karlar...

Men det hedrar ju honom att han gjorde slut innan han var otrogen.

Gungorna där allt hände.

"Tors fiske" på Mariatorget.

Mamma och jag bodde på Brännkyrkagatan alldeles nära Mariatorget. På den tiden var det inte alls ansett fint att bo här, tvärtom. När vi försökte att byta till en större lägenhet så var det ett stående inslag i bytesannonserna: "OBS ej Södermalm". För ni förstår, här bodde bara skum- och flumfolket. Anarki- och kommunistfolket. Knarkare och fyllon. Och även om man ville byta inom Södermalm så var det inte ovanligt att det stod: "OBS ej Mariatorget". Så ni förstår vilken svår figur jag är...

Numera är det dock attraktivt att bo på Södermalm. Även Mariatorget.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar