måndag 25 juni 2012

Stockholm

Regnet öste ner i Stockholm idag. Men det gjorde detsamma, jag kan ändå inte påverka vädret - onödigt att irritera sig. Och det är ju trots allt bara vatten. Men jag valde ändå att ställa in mina planer på djurgårdsrundan jag hade i åtanke. 


Efter kaffe och dusch gick jag kaxigt ut i regnet. Efter att först ha uträttat ett ärende bara några kvarter bort åt en god vän, tog jag tunnelbanan in till city där jag strosade runt i en stad som har förändrats samtidigt som den var sig lik. 


Ett blött "Plattan".

Två saker har till min fasa mångdubblats i Stockholm på mindre än ett år:

1) Antalet människor som inte har pengar till mat och tak över huvudet har ökat lavinartat. Eller om det är så att de är mer synliga, jag vet inte. Men lite bekymrad är jag. Det kan ju hända vem som helst, både du och jag. Vi har inget skyddsnät utan får klara oss bäst vi kan. Min spontana reaktion är att det ska ju bli bättre och inte sämre. Men det verkar svårt..?

2) Antalet säljare/värvare/eller vad de kallas för har ökat med miljarder procent! Herregud, lämna mig ifred! Man kan inte gå tre meter utan att man blir antastad av olika morgontidningar, mobiltelefonoperatörer, elbolag, vattenbolag, energibolag (NB att jag anger dessa i pluralis!)
Det står ungdomar i varje gathörn som låtsas var engagerade och undrar om jag vill rädda barnen, rädda djuren, rädda miljön, rädda världen, rädda läkarna som inga gränser har, rädda politiska fångar, rädda de mänskliga rättigheterna etc. Jag vill rädda alla. Men jag kan inte, jag har inte de medlen! Jag kan inte ens rädda en hungrig hemlös i Stockholm. Låt mig vara!

När det gäller telefonsäljare kan man ju komma något sådär lindrigt undan om man har hemligt nummer eller använder NIX. Men i det verkliga livet? Det går inte att värja sig. 

De gånger jag har valt att stödja ideella organisationer har jag gjort det genom att aktivt leta upp dem på nätet och donerat pengar/bli medlem och INTE för att en efterhängsen blek varelse med simmig blick och tovigt hår försöker ge mig dåligt samvete. (Förlåt.) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar