onsdag 25 juli 2012

Zoo och ettårsdag

När värmen tränger sig på öppnar man ju gärna fönstren vilket i sin tur gör att man ibland får, om än motvilligt, lyssna på både det ena och det andra från sina grannar. En smärre grannfejd utspelades på förmiddagen som lämnade en viss dålig eftersmak efter sig. Var finns Robert Aschberg när man behöver honom? 


Vi var redan redo att gå ut så att gömma oss i klädkammaren var inget val. Trots att vi var medvetna om risken att fastna i klorna på den mer agressiva parten tog vi tjuren vid hornen och störtade ut. 


Och mycket riktigt, den mörka sidan försökte locka över oss. Jag gick med långa kliv utan att ta någon ögonkontakt med upprorsmakaren och satte mig i bilen för att vänta på Magnus som till sist lyckades skaka sig loss från det ruttna nätet.


Med gasen i botten lämnade vi Stehag bakom oss och styrde mot Höör. Idag ska vi gå på Skånes Djurpark! En stor utomhuspark där djur från Nordens alla hörn bor i.


Sambon checkar in på Foursquare. Viktigt. 
(Foto taget på Skånes Djurpark)


När det blev vår tur att betala inträdesavgift sa Magnus med stadig blick till tjejen i luckan: "Två barnbiljetter, tack." Tjejen tittade på oss trött, log överseende och gav oss sedan två vuxenbiljetter.


Jag vill redan nu förvarna er som tycker att bilder på djur är svårt tråkiga - ni kan byta kanal per omgående. Fast jag blir ju himla glad om ni vill hänga med! Det blir ett litet sött jubileum på slutet.


Rätt snart förstod jag att dagens besökare var i huvudsak skåningar och danskar. Men det skulle visa sig att det även fanns två Stockholmare närvarande idag - jag och Ester. Jag kommer att återkomma till Ester om ett ögonblick.


Paj bakad av Magnus Bengtsson.
Ni följer väl med?
(Foto taget på Skånes Djurpark)
Vissa invånare var lite mer fria att gå omkring i parken än andra.
(Foto taget på Skånes Djurpark)
Gråsälen med de stora näsborrarna.
Foto: Magnus Bengtsson, redigerat av mig.
(Foto taget på Skånes Djurpark)
Storkfamiljens takvåning.
(Foto taget på Skånes Djurpark)
Grävlingar in love.
Foto: Magnus Bengtsson, redigerad av mig.
(Foto taget på Skånes Djurpark)
Här bor en bäver. Den sov gott och ville inte hälsa just nu.
Tyvärr var vi tvungna att tacka nej till bäverns inbjudan till en aftonsupé.
(Foto taget på Skånes Djurpark)

Nu mina damer och herrar - här kommer vi till Ester. Ni vet, den andra nollåttan? Nedanför till vänster ser ni Ester och till höger hennes man Glok. (Tror jag, eller om det är tvärtom, ni vet, det är ibland svårt att se skillnad på björnarna. Och det vet de. De gör det bara för att reta oss eftersom de vet hur genusstyrda vi människor är.) 

Ester och Glok.
(Foto taget på Skånes Djurpark)
Ester flyttade hit från Skansen, Stockholm. Inte - som i mitt fall - för att hon blev kär i en skåning, nej, utan för att hon blev vansinnigt förtjust i en finländsk björn: Glok, som flyttade hit då hans älskade mor råkade ut för en tågolycka. Kärlek uppstod och förra året nedkom de med två kärleksbarn.

Finlandssvenska björnbarn. Söta till tusen!
(Foto taget på Skånes Djurpark)
Dovhjort vilar i skuggan. Den undrade om jag hade en cigg på mig.
Men det hade jag ju inte. Så jag gick vidare.
(Foto taget på Skånes Djurpark)
Pga allvarlig hetta (och bara därför) avstod jag från att hoppa.
(Foto taget på Skånes Djurpark)
Kronhjortar. Skånes landskapsdjur.
Foto: Magnus Bengtsson, redigerat av mig.
(Foto taget på Skånes Djurpark)
Kungsörn. Vacker och ståtlig. Gallret förtar det hela lite tyvärr.
Foto: Magnus Bengtsson, redigerat av mig.
(Foto taget på Skånes Djurpark)

Jag är alltid ambivalent när det gäller djurparker. Samtidigt som det är en fantastisk upplevelse för mig att se vissa rovdjur på säkert avstånd så blir jag ändå beklämd. Ingen ska behöva bo inburad. Men jag måste säga att när jag jämför med många andra djurparker har djuren här rätt stora områden att ströva på.

Men vad är det för besynnerlig djurras?
(Foto taget på Skånes Djurpark)
Siesta.
(Foto taget på Skånes Djurpark)
Jag ÄLSKAR min pöl!
(Foto taget på Skånes Djurpark)

Titta! Där är ju Doris! Eller näe.. det är ju en lokatt.
Bara tofsarna som skiljer dem åt.
Foto: Magnus Bengtsson, redigerat av mig.
(Foto taget på Skånes Djurpark)
Området hade givetvis ett gammalt brännvinshus.
(Foto taget på Skånes Djurpark)

Älgmor och älgvalp delar matlåda.
(Foto taget på Skånes Djurpark)

Huggormar. Faktiskt söta.
(Foto taget på Skånes Djurpark)
Dags att återvända hem till vårt eget lilla zoo.
(Foto taget på Skånes Djurpark)
Det var inte angenäm upplevelse vi fick när vi skulle sätta oss i bilen. Vi var tvungna att köra och ställa bilen under ett träd för att få lite skugga och låta ratten svalka av sig. Det var nämligen omöjligt för min sambo att hålla i styrdonet utan att få andra gradens brännskada på insidan av sina händer.

Varmt i bilen.

Nu är det så här att idag, den tjugofemte juli, är det Magnus och min årsdag. Närmare bestämt ettårsdag. Låter ungefär lika seriöst som om vi gick på kindergarten och har barbapappaaffischer på väggarna - men så är det.  

Vi hade tänkt att fira med trerätters och jag vet inte vad. Men vi orkade inte riktigt. Hettan och sådär ni vet. Så vi bestämde oss för den alldeles enkla italienska rätten som jag bjöd Magnus på för precis ett år sedan när han kom och hälsade på mig i Stockholm. Pasta Puttanesca - förföriskt god! Jag lyckades ju förföra honom. Och här är jag. Livet är ett äventyr.

Rosa bubbel dagen till ära!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar