måndag 26 november 2012

Tecken

En gråspräcklig katt bidrog till en smärre trafikstockning i byn tidigt i morse. På väg till stationen blev jag medveten om hur tid och rum stannade när en rymling med hög svansföring spankulerade över vägen. Bilar tvärbromsade och cyklar vinglade ur kurs. 

Felis catus hade inte särskilt bråttom utan tog sin tid. Katter vet att det inte är bra att stressa.

Ett ögonblick senare satt jag bekvämt på mitt säte och lät tåget föra mig till mitt möte jag hade med min jobbcoach. Under den korta resan hade jag nöjet att snegla på ett gäng som höll på att öva på sina glosor. Om man nu kan kalla teckenspråkets tecken för glosor. 

Där jag betraktade dem fördes mina tankar tillbaka till de lektioner jag hade förut. För några år sedan gick jag nämligen på kvällskurser i teckenspråk på Dövas Hus i Stockholm. Det var roligt. Det var annorlunda. Och lite knepigt. Jag antar att hjärnan blir trögare och trögare med åren och att lära sig nya språk blir som att smyga i sirap. Jag gick alltid därifrån med en fantastisk huvudvärk. Men så fort jag kom hem längtade jag till nästa sejour.

Låt mig ge ett exempel på hur jag menar med annorlunda. Hade det exempelvis varit franska jag pluggade så hade det ju varit plättlätt för mig att skriva ner glosan i min skrivbok chat = katt för att sedan memorera det för tid och evighet. 

Men att skriva ner flata handen, framåtriktad och nedåtvänd, förs åt vänster med medial kontakt ovanpå flata handen, högerriktad och nedåtvänd, upprepas = katt kräver ju liksom lite mer av en. Om ni förstår vad jag menar. Och nu tog jag ett av det svenska teckenspråkets lättaste tecken.


(Jag har tagit bilden från Virginska Skolans hemsida.)
(Tyckte den passade löjligt bra.)


Mötet med min coach förflöt i vanlig ordning. Nästa veckas tid flyttade vi fram ett par veckor eftersom jag ska på ett ledsagaruppdrag i tio dagar från och med nu på lördag. Jag ser fram emot att jobba igen!

När jag någon timme senare åter var tillbaka i Stehag och lämnade stationen bakom mig såg jag ett gigantiskt barrträd på busstorget. Det doftade ljuvligt!


Gran - större än byn självt.

Nästa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar