tisdag 13 november 2012

Xenofobi, mina reflektioner

Jag har under de senaste veckorna inte kunnat låta bli att läsa om diverse sverigedemokraters - och likasinnades - uttalanden i media och sociala dito. Och jag skrattar så att tårarna rinner varje gång. 


Men skrattet fastnar alltid i halsen när jag kommer ihåg att det är på riktigt. Det är en verklig person bakom ord som exempelvis: "jag föreslår att Jämtland ska bli ett reservat för Sveriges urbefolkning" (är det samerna som avses här?) och "utlänningar som inte sköter sig kan man skicka till Baltikum" (har vi säkerställt att de baltiska staterna vill ta emot dessa utländska ligister?).

Jag vill gärna dela med mig av mer nonsens men det skulle ta för evigt. Gå gärna in på "Inte rasist, men..". Läs och bli underhållen, sidan är fenomenal!


Men, okej, jag förstår. Det har i urminnes tider funnits folk som skyller på "de andra". När man är missnöjd med sin situation infinner sig kanske en känsla av lättnad när vi kan peka finger och säga: det är ert fel!  Men ärligt talat, är det inte lite väl grottbjörnens folk över det hela? Har vi inte kommit längre än att gå omkring i djurhudar och grymta med påken i hand redo att försvara den klan man tillhör så fort medlemmar från grottan på andra sidan kommer förbi?


En annan intressant observation som jag har gjort är att de som gärna vill bevara Sverige svenskt sällan behärskar det svenska språket särskilt väl. De har svårt med både den svenska grammatiken och stavningen. Kanske ska de åtgärda det först innan de kastar pil i kuvös? Trovärdigheten liksom.


Om vi leker med tanken att rasisterna till slut får sin vilja fram och Svea Rike endast är bebodd av ursprungssvenskar (vet fortfarande inte vilka de är men jag har sett benämningen ett otal gånger så jag antar att de finns någonstans omkring oss) - på vilka ska de skylla sin misär på då? Javisst ja, de homosexuella. Och alla andra som inte passar in i deras norm. Men om vi ponerar att även de blir tvångsflyttade till Baltikum. Vem ska de skylla sina tillkortakommanden och orättvisor på då? 

Tanken på denna slutna värld ger mig ångest. Den ger mig en känsla av klaustrofobi och Nordkorea. För att ett samhälle ska utvecklas, vara dynamiskt och levande krävs förändringar och öppenhet. Det är inget farligt, jag lovar. Det innebär inte att vi ger avkall på allt som är svenskt. Tvärtom.

"De tar våra jobb"
Jag ser framför mig hur jag sitter på min kontorsstol och räknar gem. Inte ont anandes rusar Juan Carlos från Chile in, tar ett stadigt tag om mina axlar och bryskt kastar ut mig. Jag står förvånat kvar på gatan och tänker: han tog mitt jobb! Eller låt oss ta Fatima från valfritt land i Mellanöstern som stormar in på närmaste Lindex och sparkar ut Ylva som just håller på att hänga upp underkläder på små plastgalgar. Ylva kliar sig i huvudet och tänker häpet: shit! Det är sant, de tar våra jobb.

"Mångkultur"
Inte helt sällan använder sverigedemokrater ordet "mångkulturell" som ett skällsord. Som om det är någonting dåligt. Vad driver en människa till att bli så trångsynt och rädd för influenser från andra kulturer? Vad är det som är så fantastiskt med den svenska traditionen att inget får rubba den? Och är den så pass svag att den riskerar att slås ut så fort Juan Carlos eller Fatima råkar nysa? Är det omöjligt att leva enligt svenska traditioner bara för att grannen anammar en annan? Naturligtvis inte. Den överdrivna rädslan är absurd.

"Ta seden dit man kommer"
Ingen har väl gått miste om ramaskriet från främlingsintoleranta när det spekulerades om att Gina Dirawi skulle bli SVTs julvärd på Julafton. Någon uttryckte sin avsky att en muslim skulle hålla i en kristen högtid. Jag vet inte om Gina Dirawi är muslim men om hon är det så skulle hon sannerligen ta seden dit hon kom i sådana fall. (Har läst någonstans att hon kommer från Sundsvall.)  Men visst, det ska ju helst vara en strikt troende kristen som presenterar Kalle Anka, den mest religiösa symbolen vi har. Eller vänta, är det Tjuren Ferdinand jag tänker på?

Nu blev det Sarah Dawn Finer som fick den stora äran. Undrar hur det mottas av våra kränkta svenskar. Hon kanske inte är muslim, men herregud, namnet! Vad hände med Arne Weise! Weise förresten, vad är det för ett jävla namn? Inte fan är det svenskt heller?

"Religion"
När vi ändå är inne på religiosa symboler så har vi det här med moskéer. Det är det värsta som kan hända, att vi bygger moskéer på svensk kristen mark. 

Själv tycker jag att moskéer är vackra. Jag tycker även att kyrkor är vackra. Synd bara att i stort sett ingen besöker dem. Ja, förutom Sverigedemokraterna förstås, de kan tydligen inte få nog av att falla ner på knä framför Jesus på korset och visa sin tacksamhet till Guds son som dog för våra synder. Hur ska jag annars tolka deras upprepade tjat om den kristna religionen som den enda sanna vägen att vandra (kanske borde de bli kristdemokrater, de är ju lika bakåtsträvande). Det är nämligen så förstår ni, att alla muslimer är fanatiska och bär konstiga kläder. 

Jag ska villigt erkänna att jag är inte rädd för konstiga kläder men däremot duktigt rädd för fanatiska muslimer. Tanken på dem får mig att darra. Likaså när jag tänker på kristna fanatiker. Eller fanatiska telefonförsäljare. All form av fanatism är skrämmande. Det är en sjuklig besatthet som går att tillämpa på det mesta. "Missnöje"
Indikationer på det många sd-anhängarna skriver om får mig att tro att de röstar på Sverigedemokraterna i ren protest, att de är missnöjda med de etablerade politiska partierna. Och jag förstår dem. Mitt förtroende för våra folkvalda politiker är också oerhört svagt. Men det är fel väg att välja den mörka och destruktiva sidan. Det finns andra att lägga sina proteströster på.

Trots ständiga avslöjanden om rasistiska uttalanden (som i och för sig inte är några konstigheter i det här fallet) och andra dumheter på SDs hemsida (som visserligen raderas kontinuerligt), twitter, facebook- och blogginlägg så ökar antalet som skulle rösta på SD om det var val idag. Det talas om massavhopp från Sverigedemokraternas förtroendevalda samtidigt som allt tyder på att fler kommer att rösta på dem i nästa val. Det hela är egendomligt. Och skrämmande.

Jag tycker att hela idén med främlingsfientlighet är så tröttsamt förlegad. 

Jag vill gärna rekommendera fler sidor: 

Motargument och Expo.

Och har ni Facebook kommer här en fet och härlig gräddklick på moset: Trolltyg i SD-skogenInga kommentarer:

Skicka en kommentar