fredag 4 januari 2013

Recension av böcker

Jag tror inte att jag har recenserat några böcker här förut. Idag tänker jag göra det.

Biografier är nog det jag bäst tycker om att läsa - berättelser om riktiga personer, miljöer och händelser.

På sistone har jag fascinerats av kvinnor som på ett eller annat sätt har haft förhållande med "hatade" män. Har nyligen läst om Eva Braun och Traudl Junge (Hitlers lojala sekreterare).

Det känns otäckt när det går upp för mig att dessa monster är människor. Födda av en kvinna. Med vänner (?), familj och syskon. De skrattar och gråter, de äter och sk*ter, precis som alla andra. Hade varit lättare om de var robotar. Hur föds ondskan? När? Är den medfödd?

Under de senaste dagarna har jag läst två andra böcker om kvinnor som levt i närheten av "hatade" män. Eller, som det skulle visa sig, var det bara en. Den andra levde i sus och dus med den "hatades" bröder.

***

I boken "Mitt liv med Saddam" beskriver Parisoula Lampsos, med hjälp av Lena Katarina Swanberg, sitt liv. 


Hon växte upp i en förmögen och kärleksfull grekisk familj i Bagdad, Irak. Vi får följa med från det första ödesdigra mötet när hon som sextonåring i sin rosa klänning mötte Saddam Hussein för första gången och om hur Parisoula blev Saddams ofrivilliga älskarinna (och ibland rådgivare). Ni kanske tycker att det låter märkligt men om ni läser boken förstår ni att det är möjligt. 

Vill man leva gäller det att överleva. Vill man att ens nära och kära ska överleva gäller det att vara tyst och avläsa koderna.

Jag tog in varje stavelse. Jag kände oron och rädslan som Parisoula berättade om. Det ofattbara i att leva i en diktatur där det onormala blir det normala och hur det normala kan skifta från en dag till en annan. 

Du lär dig att inte lita på någon. Känslan av att inse att landet du bor i blir mer och mer slutet, du blir mer och mer rörelsehindrad och ledaren blir mer och mer vansinnig. (För att inte tala om äldsta sonen, Uday. Han får både sin far Saddam och Hitler framstå som mysfarbröder i velour.)

Bitvis genom texten höll jag andan och ibland rann det tårar nerför mina kinder. Boken var omöjlig att lägga ifrån sig. Den har stannat inom mig.

Om ni läser boken kan ni även ana Saddams kärlek till USA. Och USAs behov av den samme. Tills de inte behövde honom längre.

***

När jag ändå var inne på Mellanöstern och knepiga araber beslöt jag mig för att läsa om Catrin Streetes liv med familjen bin Laden.



Till skillnad från den första boken var denna helt utan djup. Det var som att läsa ett längre reportage ur en damtidning där jag fick veta hur hennes vänskap med familjen bin Laden ledde till ett liv kantat av lyx och överflöd på alla tänkbara (och otänkbara) sätt. 

Catrin, med hjälp av Ingrid Carlqvist, beskrev i detalj hotellsviterna och de dyra sportbilarna som fanns till Catrin och hennes vänners förfogande var de än kom. Jag vet vilken designer som hade skapat klänningen hon för stunden bar. Jag vet att hon uppskattade örhängen från Bulgari och vilka handväskor hon föredrog. 

Men eftersom jag inte är intresserad av varken bilar eller mode i någon större utsträckning hade jag hellre velat veta mer om exempelvis Catrins känslor för Saleh. Jag förstod att hon var förälskad i en av bröderna bin Laden - men inte varför. Vad var det som drog? Vari låg passionen?

Jag vet inte om bokens titeln är ett dragplåster eller ett försök att tala om för världen att bara för att Osama bin Laden, det svarta fåret, var galen i hela huvudet så betyder det inte att resten av familjen är det. (Familjen hade tydligen inte ens någon kontakt med jävulsfåret.) 

Hon beskriver familjen, i synnerhet två av bröderna, som väldigt sympatiska och generösa på alla sätt och vis.

Om "det svarta fåret" får vi inget veta då hon bara träffade honom som hastigast på ett bröllop.

Vi får inte heller veta något om bin Ladens kontakter med USA.

Det var mest lull-lull.


De här båda böckerna är på intet vis nya, det är bara jag som inte har läst dem förrän nu.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar