fredag 22 maj 2015

Ett glas rött

Vaknade med ett ryck i morse då Doris, mitt i sitt efter-bajs-rusa-runt-i-hela-lägenheten-som-en-dåre-rus, med sin stora labb daskade till min fot som hängde oskyddad över sängkanten. Hon hade dock vänligheten att ha klorna infällda. Klockan var 07:36. Det var dags att kliva upp.

Medan jag avnjöt morgonkaffet plingade det till datorn. Det var Magnus som i ett meddelande ivrigt undrade vad jag skulle skriva om idag. 

"Ingen aning, jag har knappt vaknat. Vad tycker du att jag ska skriva om, har det hänt något kul där ute i världen?", skrev jag tillbaka med kladdiga fingrar på tangenterna och tog en tugga av mitt rostade bröd som var täckt av smör och Marmite.
"Varmvatten. Skriv om varmvatten", svarade han, som just gnällt över den kalldusch han var tvungen att utstå i sina föräldrars badrum på Kivik. Ni förstår, min älskade sambo har närmast ett självskadebeteende när det kommer till att duscha i väldigt, väldigt hett vatten. Intressant för somliga kanske, men oroa er inte, jag ska bespara er en utläggning om vatten, dess temperatur och sambons duschvanor.

När kaffet var urdrucket och tänderna borstade beslöt jag mig för att åka in en sväng till Malmö. Dels för att hämta lite inspiration men främst för att jag behövde köpa färsk mejram. 

Vänta, jag ska reda ut era frågetecken. Ni minns när jag var så lyrisk för att jag hade lyckats med en citronrisotto? Well, nu visade det sig att Magnus inte är så förtjust i citroner i matsammanhang, så jag tänkte passa på att göra ännu en citronrisotto ikväll, fast inte den samma, nu när han ändå inte är hemma den här helgen. Själv älskar jag citron i mat, jag droppar ofta färsk citronjuice över min mattallrik, jag använder det som en krydda kan man säga. Citron piffar upp det mesta tycker jag.

Nåväl, tillbaka till den färska mejramen. I den lilla byn jag bor i finns Matboden. Den är toppen på alla sätt och vis, men har av förklarliga skäl inte ett överdrivet utbud. Jamen Eslöv då? Njä, alltså på Willys där vi brukar handla har de en jättefin frukt- och gröntavdelning, den bästa i Eslöv, men är rätt sparsamma med variationen på de färska örterna. De har den gamla vanliga basilikan, citronmelissen (äter folk verkligen så mycket citronmeliss?), oreganon och timjanen. Likaså på ICA och Coop. Men däremot vet jag att Hemköp i Malmö har ett rikt förråd av diverse färska örter. Jag åker dit.

Genvägen blev som vanligt min väg till stationen. Den är inte bara en genväg, den heter faktiskt så.


Genvägen. Som de facto är en genväg till stationen.

Framme i Malmö flanerade jag en stund på gator och torg. Tittade på folk. Noterade att det för årstiden var rätt så kallt, jag vill minnas att det brukar vara rätt varmt i maj månad. Men jag tänker inte klaga, jag är inte så bra på extensiv värme.


Malmö.

Fortfarande Malmö.

Till min stora glädje och tillfredställelse fanns mycket riktigt färsk mejram på Hemköp. Jag köpte även de övriga ingredienserna till kvällens måltid: ricotta och schalottenlök. Citroner hade jag redan hemma. Efter det slank jag in på Systemet. Nästan genast fastnade min blick på en hylla med småflaskor.

Innan jag fortsätter vill jag gå tillbaka i tiden en liten stund. I åratal har jag och mina vänner undrat varför Systembolaget inte har ett kylrum. Eller åtminstone ett större kylskåp för vita viner, roséviner, bubbel, cider och öl. Vill man någonsin dricka dem i rumstemperatur? Förr i tiden när det fortfarande var tillåtet (eller i varje fall inte förbjudet) att dricka medhavd alkoholhaltig dryck på allmän plats, exempelvis när man i goda vänners lag satt på en stor rutig filt i en grönskande park och spontan-picknickade medan man diskuterade livets gåtor, hade det ju vara perfekt om vinet var kylt. Jag minns att vi fick till svar, när vi frågade personalen på ett Systembolag, att det skulle vara att främja konsumtion. Att det skulle locka folk till att dricka. Det är inte okej.

Systembolaget måste vara världens mest tveeggade försäljningsinstution. Utbudet och variationen är riklig. Systembolaget har därutöver en fantastisk trevlig och kunnig personal. De är service-minded ända ut i fingertopparna. De talar ofta väldigt entusiastiskt och engagerat om produkterna. Men egentligen vill de inte att vi ska handla något. Och de får under inga omständigheter ägna sig åt merförsäljning. Måste bli svårt när en före detta pressbyråpersonal börja jobba på Systembolaget: 

"Något annat?"
"Nej tack, det är bra."
"Annars har vi de här nya Chardonnayerna, ta tre betala för två."
"Ja, okej då. Och så kan jag ta en sån där Rioja."

För några veckor sedan upptäckte jag och en väninna något nytt. Systembolaget sålde piccolo-flaskor med tillhörande plastglas. Ursäkta mig, men är inte det att locka någon att köpa en flaska och sätta sig på en bänk i Pildammsparken? Jag menar, snacka om picknick-förpackning! Vadå, "vi vill inte locka till konsumtion"?

Det ser mer ut som en spray-deodorant än en
flaska vin av samma storlek som flygvärdinnan
brukar ge en från drinkvagnen ombord på

till exempel KL 565. 

Tillbaka till nutid. Idag såg jag att de har tagit det ett steg längre. Eller vad säger ni om detta? Nu behöver vi inte ens hälla det från flaska till glas, det säljs redan i ett glas! 

Ett glas Merlot, tack.

Inte lockande? Medveten om att kvalitén på innehållet mest sannolikt inte är av hög klass, så lockade det mig ändå att köpa ett glas. När jag gick omkring bland hyllorna med glaset i handen kändes det som om jag var på ett cocktailparty. Det enda som fattades var serveringspersonal i svartvit uniform som bjöd på snittar från silverbrickor.

Jag ska erkänna att jag tycker att det är lysande. Jag tycker att det roligt. Lite påhittigt. Och genom att tillstå detta vet jag att jag sticker ut hakan lite. Att prata om alkohol (och prata om det i positiv anda) är lika känsligt för oss svenskar som att säga hur mycket vi tjänar eller vilken politisk åsikt vi har. Vårt förhållande till alkohol är minst sagt ansträngt. Eller inte mitt egentligen, jag tycker att det är gott med vin. Jag dricker gärna vin. Nu vet ni det och jag finner det inte det minsta besvärande.

Avslutar med en "inför risotto all'agro-bild". Om ni undrar över resultatet kan ni gå in på min facebooksida, www.facebook.com/gartoft.


Kvällens ingredienser.

2 kommentarer:

  1. Blev det bra? Den är god, men den med ingefära är godare :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den var också väldigt god. Men jag är benägen att hålla med dig, den med ingefäran är ett strå vassare. :D

      Radera