tisdag 30 juni 2015

Hellas

Grekland - den västerländska civilisationens vagga. Här föddes demokratin.

Idag står Grekland inför en kris med den snabbaste sjunkande ekonomin i världen.

Jag skäms lite att medge att jag inte är fullt insatt i landets situation men begriper att den är prekär. Om jag förstår saken rätt började det 2007 när Grekland var en av de länder som drabbades svårt i den globala finanskrisen som rådde och har inte återhämtat sig sedan dess, trots att den europeiska centralbanken beslutade att ge dem finansiella stödpaket.

Det har tydligen förekommit räkenskapsbedrägerier från Greklands sida

Euroländernas finansministrar har nu bestämt att stödprogrammet, vars deadline är midnatt 30 juni, inte ska förlängas. Jag har en känsla av att den extra sekund som läggs till den sista minuten innevarande dygn, i syfte att synkronisera med jordens rotation, inte blir till någon hjälp.

Kan Grekland inte betala riskerar de att uteslutas från den Europeiska unionen.

*

Min sambo går ibland in på en sida på nätet som visar åskväder i realtid. Han längtar efter åska. Jag misstänker att när han äntligen ser åskväder över Skåne kommer han att greppa sitt stativ, hänga systemkamera runt nacken och kasta sig in i bilen för att fara iväg till lämplig plats för att försöka fånga blixtnedslagen med kameralinsen.

I hopp om att se Skåne täckt av atmosfärens orosmoln såg han idag var de istället hade samlats. Han ropade på mig: "Ha! Älskling kom, titta vad märkligt."

Jag gick in till honom. Avståndet mellan mina ögonbryn och hårfästet minskade, hakan ramlade ned en smula och jag började gapa lätt. Ni vet, den förvånade fågelholkslooken som är så berömd. 


I eftermiddags var hela Grekland under blixtattack.
Märkvärdigt.


Apropå Grekland - mitt namn, Helena, härstammar därifrån. Betyder fackla. Som lyser upp som blixtar gör. Så ja, där knöt jag ihop den lilla påsen. Snyggt!

2 kommentarer: