fredag 5 juni 2015

Spanska flugan

Läste att den spanska värmen anländer till Sverige inom kort. Har ni tänkt på att det sällan är vårt eget väder vi har? Det kommer alltid någon annanstans ifrån.

Störande nog saknar den stundande sangriavärmen kvällspressens sedvanliga 
påhittiga superlativ av väntade väderutsikter. 

Den nordryska jättedödskylan.

Den turkiska supermegahettan.

Den baltiska domedagsolycksfrosten.

Den marockanska hey baberibavärmen.

Gissningsvis blir det bara ljumma paellavindar som dyker upp. En trött utandning, som från en gammal hårfön ni hittar i hytterna på valfri finlandsfärja. Utan super-duper-prefix kan vi inte vänta oss mycket mer.

Det kan inte vara lätt att komma som nyanlänt väder till Sverige, med de främlingsfientliga vindar som viner över skog och slätt. Jag ser framför mig morgondagens rubriker: 

"Sverigedemokraterna rasar över den sydeuropeiska varmluften på svenska nationaldagen!"

På tal om nationaldagen, för inte så längesedan laddade jag ner en app från Nordiska museet som heter "Årets dagar". Där kan vi läsa om olika svenska högtidsdagar och mer eller mindre kända märkesdagar. Idag är det exempelvis Bonifaciusdagen. 

Jag vet, ni är nyfikna. Stilla er, jag ska berätta. Det ligger till på det viset att Bonifaciusdagen ansågs vara dagen för kornsådden. Det visste ni inte va? Namnet Bonifacius bars dessutom av många påvar, efter helgonet Bonifatius som levde på 700-talet.

När jag bläddrar vidare till sjätte juni möts jag av en särdeles bister bild. Runt om i världen är det fest och gamman på respektive lands nationaldag. Om jag tolkar bilden (nedan) rätt är vi i Sverige snarare uttråkade, för att inte säga apatiska, än i feststämning. Det är så högtidligt att vi sakta avlider. Vi vill hellre dö än leva i Norden. 

Av alla bilder väljer Nordiska Museet denna
att symbolisera Sveriges nationaldag.
Det svänger.

4 kommentarer: