fredag 12 juni 2015

Vaccinera mera? - del 2

Allt sedan en person, för övrigt samma individ som jag kontaktade för att höra om hans åsikt i vaccinfrågan, delat mitt blogginlägg om vaccination i den utmärkta facebookgruppen Vetenskap och Folkbildning (VoF) har jag fått smäll på fingrarna.

Jag var oviss om de verkligen hade läst mitt blogginlägg då jag fick intrycket att de trodde jag var en motståndare till vaccinering. Hade jag varit otydlig?

När den ena kommentaren efter den andra plingade till i min dator begrep jag att det handlade inte så mycket om var jag stod i frågan utan mer om hur dumdristigt de tyckte jag hade uttryckt mig. Det antyddes av vissa att jag var osmart, dogmatisk och att jag troligtvis var fel ute i de flesta frågor. 

Diskussionsgruppen VoF är främst till för vetenskapliga skeptiker. Jag tillhör inte den skaran. Jag vill dock göra gällande att jag trots detta är kapabel till kritiskt tänkande. 

Nåväl, medveten om min avsaknad av vetenskaplig skepticism samt brist på vetenskapligt kött på benen vad gäller vaccinationer skulle jag själv aldrig valt att publicera mitt blogginlägg på VoF. Men nu hamnade den där och för det är jag glad eftersom jag under det senaste dygnet lärt mig mycket, inte bara om vaccinationer per se utan även om vad man bör tänka på när man vistas i en vetenskaplig skeptisk miljö.

För det första anser många att det är förkastligt att i sammanhanget använda sig av internet och plocka citat från dito.

Att ta med uttalanden från de som är pro vaccination och antivaccinationrörelsen på det sätt jag gjorde är heller inte att föredra eftersom det kan uppfattas som en jämförelse och på så sätt få mina läsare att tro att provaxxers och antivaxxers synpunkter väger lika tungt.

Jag gjorde även misstaget att tala om sidor. Att jag ville få med synpunkter från bägge sidorDet är inte populärt att tala om sidor med en vetenskaplig skeptiker då det ur dennes syn att se det endast finns en sida, nämligen den vetenskapliga. Och i fallet vaccinationer - den sida som är pro eftersom det saknas vetenskapliga bevis på att det skulle finnas någon risk med att vaccinera barn. Visst, jag har inget problem med det. Jag förstår precis. Jag är med.

Men hur ovetenskaplig antivaccinationrörelsen än må vara har de ju de facto åsikter. Det var dessa jag var intresserad av. Frågan som ställdes i det förra blogginlägget var varför vissa föräldrar vägrar att vaccinera sina barn? För att ta reda på det hade jag ingen annan möjlighet än att söka efter källor på nätet eftersom jag, så vitt jag vet, inte har några antivaxxers i min bekantskapskrets. Att utföra en djupare vetenskaplig forskning i ett akademiskt hus eller att genomföra grundliga intervjuer med folk som är mot vaccinationer var aldrig aktuellt för min del. 

Sannolikt är det här med vaccinationer ett så pass viktigt ämne att det var direkt olämpligt av mig att bara skrapa på ytan och skriva om det på mitt sedvanliga lättsamma sätt. Jag ber om ursäkt om jag har förolämpat någon i och med detta. Jag vill att alla ska förstå att det var inte min intention att förringa vikten av vaccinationer.

Jag vet hur lätt det är att inte uppfatta tonen i en text, hur lätt det är att en text missförstås. Min har tveklöst gjort det. Utan att bett om det har jag fått det allvarliga rådet att tänka mig för hur jag uttalar mig i fortsättningen.

Jag hör definitivt inte hemma bland skeptiker. Jag vill känna frihet i mitt skrivande, i mitt sinne - även om jag för stunden känner mig hämmad. Det går över.

Dessutom kunde jag aldrig föreställa mig att mitt obetydliga blogginlägg skulle leda till en kontrovers. Jag vet inte om jag ska känna mig stolt eller oroad.

Jag hade inte förväntat mig att hamna bland experter, jag var inte förberedd på det. Lika lite var jag förberedd på att bli kritiserad i den utsträckning jag blev. 

Med detta undanber jag mig vidare diskussion. För er som vill veta mer om vaccinationer  hänvisar jag till de som har kunskap och kvalifikation att svara på frågorna. Jag har det inte.

Det är heller inte nödvändigt med fortsatta infall från allvetare, även om jag inte är skeptiker har jag ingen begåvningsnedsättning. Jag har läst, tagit till mig och förstått. 

Jag ämnar inte att ägna mer energi åt detta, det har tagit all fokus från mig hela dagen när jag egentligen ville tänka på annat. Dessutom är vi överens - jag formulerade mitt förra blogginlägg olyckligt.

Som tur är har jag få läsare, säkerligen är ingen skada skedd.


5 kommentarer:

 1. Ojdå, här har det visst varit livat medans jag varit borta :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får inte försvinna så där, du ser hur de kan gå! ;)

   Radera
 2. Hej Helena.

  Jag vill be om ursäkt för den kritik som du fått motta i VoFs Facebookgrupp. Jag tycker inte att den är befogad. I den senaste tråden, som du lämnat, så får du stöd från flera av oss. Jag misstänker att personen som delade din bloggpost var uppfylld av "helig vrede" mot antivaccinationsrörelsen och den intellektuella ohederlighet som dom för sig med. Men det ska inte du behöva klä skott för.

  Jag tycker din bloggpost är relevant och även om jag också, stundtals, hade svårt att se vad du ville säga, så tyckte jag att det blev klart när man läst hela inlägget.

  Hur som helst, ledsen att du drabbats av en väl rabiat medlem. Hoppas att du får en fin sommar.

  / Mattias Bäcklund

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mattias.

   Tack för dina ord.

   Jag känner till personen ifråga och vet att det är svårt att nå fram där.

   Åter igen, tack för ert stöd.

   Helena Gartoft

   Radera
 3. Jag tycker inte att du uttryckte dig otydligt. Alla har rätt till en åsikt och var och en gör självklart som de vill. Personligen är jag tacksam för att så många ändå valde att vaccinera sig mot svininfluensan. Hade Sverige fått fler intensivvårdskrävande fall hade inte resurserna räckt. Som astmatiker är jag också tacksam för varje människa som tar sitt ansvar och låter bli att utsätta mig för livsfara i den offentliga miljön. Däremot kan jag naturligtvis inte kräva den omtänksamheten av min omgivning. Jag vet flera människor som tycker att det vore genetiskt bra om sådana som jag dog av istället för att sprida våra gener. Så allt har alltid mer än en sida...

  SvaraRadera