onsdag 10 juni 2015

Vaccinera mera?

Dagen idag, den 10 juni i Herrens år, kommer att gå till historien. Det är nämligen premiär för Önskebloggen!

Vad i hela friden är nu Önskebloggen, undrar ni. Häng med ett ögonblick så blir ni varse. Jag älskar att skriva men vet sällan om vad. Det är nu ni, kära läsare, kommer in i bilden. På bloggens facebooksida kan ni ge förslag på vilka ämnen jag ska bearbeta. Jag får något att skriva om och ni får läsa om det ni, för stunden, helst vill läsa om. Fiffigt!

I världshistoriens första Önskeblogg ska vi avhandla vaccinets vara eller icke vara.

Frågeställningen uttryckte sig i varför vissa människor vägrar att vaccinera sina barn, detta framförallt på grund av konspirationsteorier. De orsakar att deras barn får och sprider sjukdomar. Det är en högst relevant fråga. Ja, varför?

Okej, jag erkänner. Jag har hittills ägnat ytterst lite uppmärksamhet åt detta. I ögonvrån har jag under en tid läst om föräldrars ovilja att vaccinera sina avkommor och jag har visserligen inom mig ställt frågan varför?, men inte engagerat mig mer än så. Förrän idag.

Så vitt jag kan se fick antivaccinationsrörelsen upp en bra fart under 2009 när det visade sig att barn drabbades av den kroniska sjukdomen narkolepsi efter massvaccineringen mot svininfluensa. 

I nätupplagan av tidningen Mama menar Agneta Holmström, enhetschef för hälsoskydd och smittskydd på Socialstyrelsen, att det är viktigt att hålla isär de olika vaccinerna. Hon förklarar:

"Svininfluensavaccient som togs fram när vi stod inför risken att drabbas av en plötslig pandemi, är en annan sak än barnvaccinerna i barnvaccinprogrammet. De har funnits under många år och har utvärderats oerhört noga. Riskerna med sjukdomarna är betydligt högre än riskerna med själva vaccineringen."

Jahapp. 

Redaktören för hemsidan vaccin.me (Vaccin & Biverkningar - analyser och reportage om vaccin) välkomnar mig och skriver vidare att deras syfte är att lyfta fram den forskning och erfarenhet som medvetet tystas ner av sjukvårdsapparat och myndigheter. Jag läser bland annat om finska läkare som ifrågasätter vaccinsäkerheten samt det generella behovet av vaccin. De gör även gällande att det aldrig skulle falla dem in att vaccinera sina barn då de ser allvarliga biverkningar. Inte nog med det, vaccinationer är dessutom meningslösa.

Nähäpp.

Rikshandboken barnhälsovård tar även de upp ämnet huruvida man ska vaccinera sina barn eller inte. Leif Ekholm, barnhälsovårdsöverläkare i Örebro påpekar följande:

"Kritiska röster mot vaccinationer har alltid funnits. Man har talat om faran av att rubba den naturliga utvecklingen av immuniteten mot olika sjukdomar och att vaccinationerna kan ha allvarliga biverkningar och ge upphov till svåra sjukdomar. Undersökningar tyder på att immuniteten snarare blir stärkt av vaccinationer och allvarliga biverkningar är synnerligen ovanliga. En del hävdar att man blir starkare och utvecklas genom att gå igenom barnsjukdomar på naturlig väg. Ett sådant synsätt medför att man föredrar att en del barn dör eller får bestående men av sjukdomar som kan förebyggas."

Jahapp.

"Läkemedelsboken 2014 bekräftar till stor del vad vaccinkritiker hävdat, nämligen att det saknas hållbart stöd i forskningen att flera vacciner fungerar. (Här avses främst polio, stelkramp och difteri.)"

Nähäpp.

Det är något av en vaccindjungel där ute. Som ni förstår kan jag inte ta med alla för- och motargument här, men om ni är nyfikna föreslår jag en en stor kopp kaffe alt. en stadig gin & tonic samt gott om fritid när ni sätter er framför datorn och dess sökmotor. 

Tonic förresten, kininet i tonic är toppen mot malaria. Ginet hjälper till. En extra boost liksom. Det är nyttigt med enbär. Tror jag.

Jag kontaktade en vän som jag vet är engagerad i frågan för att höra hans åsikt. Svaret lät inte dröja på sig:

"Bland antroposofer verkar största anledningen till motstånd vara av någon magisk typ. Barnen blir starka och fina av sjukdomar. Förutom de som dör och får men för livet då."
Det framgår tydligt var han står i frågan.
Så var står jag då? Jag kan avslöja för er att personligen var det aldrig tal om att vaccinera mig mot svininfluensan. Inte för att jag var rädd att få märkliga och obehagliga biverkningar utan för att jag varken trodde på en pandemi eller kände mig hotad av en influensa - vare sig den kom från svin eller fåglar.
Däremot är jag tacksam att mina föräldrar lät vaccinera mig som barn. Hade jag haft egna barn hade jag inte tvekat att vaccinera dem. Därutöver skulle jag aldrig få för mig att resa till exemplevis diverse afrikanska länder utan att först vaccinera mig mot både det ena och det andra. Mitt gula vaccinkort är väl använt.
Inget för spruträdda.

******** Edit ********
Det har visat sig att mitt blogginlägg kan misstolkas.
Jag har tagit åt mig av kritiken och bemött den här.

1 kommentar:

 1. Det finns, och kommer alltid att finnas, människor - barn så väl som vuxna - som inte tål vaccinationer. Det är tragiskt för de nenskilda individen, men de är få procentuellt sett men får oproportionerligt stor uppmärksamhet.
  Man ska vaccinera både sig själv och sina barn. Självklart ska man det! Både för den vaccinerades skull men också för att inte sprida sjukdomssmitta.
  Jag blir fortfarande fruktansvärt upprörd när amatörer (folk som inte har en medicinsk utbildning men tror att de vet bäst) påstår att vaccination mot svininfluensa var helt onödigt. Som bevis drar de fram att vi inte fick någon epidemi. Nä, just det! Det fick vi inte eftersom i stort sett alla var vaccinerade.
  Svininfluensa, H1N1, är en osedvanligt osympatisk influensa med mängder av otrevliga effekter på kroppen. Många behövde intensivvård under lång tid, men det var bara de som behövde ECMO* som uppmärksammades i media. Jag har sett de här patienterna, nä inte alla förstås, bara de som vårdades där jag jobbade. Det är en svårbehandlad grupp med cirkulatorisk instabilitet av sällan skådat slag. Det är tack vare högkvalificerad intensivvård och att de inte blev fler som vi trots allt räddade de flesta. Det dog faktiskt ett antal människor i Sverige av just svininfluensan. Färre andra omgången då vi lärt oss saker vi inte visste i första omgången.
  Vi behöver inte fler människor med svåra, intensivvårdskrävande, sjukdomar. Alla sjukdomar kan vi inte vaccinera mot, men låt oss for gods sake se till att inte sprida livshotande tillstånd i onödan på grund av fantasier, löst antagna föreställningar och konspirationsteorier.

  *ECMO – Extracorporeal Membran Oxygenering – en modifierad hjärtlungmaskin som syresätter blodet utanför kroppen via ett membran. Patienter med lungsvikt behandlas med veno-venös ECMO och patienter med cirkulationssvikt/multi-organsvikt behandlas med veno-arteriell ECMO.

  SvaraRadera