tisdag 14 juli 2015

Juliklapp


Idag fick jag en juliklapp!

Efter min morgonpromenad fann jag ett kuvert i botten på brevlådan. Det var från min goda vän i Gävle. När det dimper ner post från henne vet man att det är något speciellt. Och alldeles riktigt, i det lilla platta paketet gömde sig ett par örhängen. Specialdesignade för just mig, nollåttan expat i Skåneland! Dessutom är jag väldigt förtjust i kartor. Ett släktdrag jag ärvt efter min far, även om mitt intresse inte alls kommer i närheten av hans fäbless för dito.

Gåvan var på det hela taget lysande!


Den med Stockholm tänker jag hänga i mitt vänstra öra.
Närmast hjärtat.


Min vännina har många strängar på sin lyra. En mångsidig och konstnärlig virtuos. Bland mycket annat gör hon silversmycken. Jag har haft lyckan att få ett par örhängen vid ett tidigare tillfälle.


Jag älskar silver. Jag älskar formen. 
Lätta att bära. Vilket jag gör ofta.


Konstnären tar även emot beställningar - i mån av tid. Jag hade för några år sedan tur, hon hade vid tillfället både gott om tid och material. Jag förklarade för henne vad jag var ute efter och satte en maxkostnad, i övrigt fick hon lösa tyglar att utforma smycket på det sätt hon ansåg bäst. Dels litade jag på hennes konstnärliga sinne och smak, dels känner hon mig. Hon vet vad jag gillar och inte gillar. Hon vet vad som passar mig.


Kipepeo är det swahiliska ordet för fjäril.


Varför ville jag ha just en fjäril? Fjärilen är en viktig symbol för mig. Den är fri och vacker. Den utvecklas. Den går igenom många faser och skepnader innan fulländning. Fjärilen har varit med mig sedan barnsben, ständigt närvarande.

Ni undrar förstås även om det här med swahili. Det är inte bara fjärilen som är betydelsefull för mig. Efter mina många resor till Östafrika hyser jag en kärlek för de swahilitalande länderna. Främst Tanzania som alltid kommer att ha en dedikerad plats i mitt hjärta. Att rista in kipepeo i fjärilsringen var ett briljant drag!

Min begåvade vän heter Linda Jonsson. Ni kan kontakta henne på urminhand@gmail.com om ni är nyfikna på hennes arbeten. Jag vet att hon har ett fotogalleri över sina alster men hennes hemsida är ännu inte i drift så ni får ännu så länge hålla tillgodo med en e-postadress.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar