lördag 11 juli 2015

Man får inte falla fel

Utan omsvep erkänner jag att Malmö vinner över Stockholm vad gäller att servera de godaste falaflarna. Eller säger man falaflorna? Hm, bestämd form i plural är svårt vad gäller falafel upptäcker jag nu. Vänta, låt mig uttrycka mig så här istället: Sveriges mest delikata falafel finns i Skåne! Förutom den falafel man får hos Orontes vid Odenplan i Stockholm då förstås. Den är grym. Stora som munkar dessutom. Med tillhörande hål i mitten.

Falafel. Guldklimpen från Mellanöstern. Denna delikatess. Jag älskar falafel. Idag skulle jag för första gången göra mina egna. Jag letade upp min libanesiska kokbok och hittade ett recept på falafel med tomatsallad.


Råvarorna.


Praktiskt nog visste jag redan igår att jag skulle vara sugen på falafel idag och hade därför lagt de torkade kikärtorna i ett bad över natten. Fiffigt.

Enligt receptboken krävdes en matberedare. Jag äger ingen sådan men väl en stavmixer och tänkte att det kan omöjligt spela någon avsevärd roll på vilket sätt kikärtorna smulas sönder. 

Med facit i hand förstår jag att en matberedare är att föredra. Ni förstår, när man involverar en stavmixer med kikärtor i en relativ flat bunke så flyger det en helvetes massa kikärtsflisor överallt. 

Köket kunde lätt misstas för en snickarbod då kikärtspartiklarna, som var spridda från golv till tak, såg ut som sågspån.


Mosade kikärtor med örter.
Sågspån.


Bollar som väntar på sin oljejacuzzi.


Oljejacuzzi.


Färdiga falafel.


Skållade och skalade tomater.


Middagen är serverad. I ett pitabröd.


Och resultatet? Tomatsalladen var magiskt god. Hade efter eget bevåg tillsatt fetaost som gjorde susen med sin tillförande sälta. Men falaflarna/falaflorna, njä. Blaha. Blähä. Obladi oblada.

Alltså besvikelsen. De smakade inget. Det var som om ett tomrum vilade på mina smaklökar. Som ett vakuum fylld av tristess. Om nu ett vakuum kan vara fyllt av något.

Nästa gång vet jag vad jag ska göra annorlunda. Först och främst - tillsätta salt som förhöjer de andra smakerna. Sen, sänka värmen på oljejacuzzin så att de får bada längre utan risk för att brännas vid.

I dagsläget är det inte aktuellt för mig att öppna en falafelkiosk. Ni behöver inte oroa er. Än på ett tag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar