fredag 7 augusti 2015

Rå glass

Med risk att få hela Sveriges hälsoelit efter mig kan jag inte låta bli att utbrista - rawfoodglass?! Vad i hela helvete är rawfoodglass? 

Härom kvällen satt mamma och jag som frågetecken när vi till efterrätt inmundigade de två små läckra bägare med glass vi köpt tidigare under dagen. Den ena med smak av crème caramel (gott!) och den andra av choklad (gott!).

Under tystnad tog vi några skedar. Vi sneglade frågande på varandra, men sa ingenting. Vi tog några skedar till. Det kändes konstigt i munnen. 

Försiktigt sa vi till slut med låg röst: "Smakar det inte lite konstigt?"

Det märkliga var att de båda smakerna smakade exakt likadant. De smakade kokos. Det är inget fel på kokos. Jag gillar kokos. Men hade jag velat ha kokosglass hade jag köpt det. När vi läste på innehållsförteckningen kunde vi konstatera att "glassarna" bestod av vatten, cashewnötter, kokos och små partiklar av vaniljstång. Javisst, säkert jättenyttigt. Inget socker, inget gluten, ingen laktos, inget spår av mjölkprodukt överhuvudtaget - ni vet allt det där som är så vansinnigt farligt för oss nu för tiden. Farligare än att röka om man ska tro hysterin. Farligare än att knarka. "Hellre skjuter jag upp heroin i armvecket än äter mejeriprodukter."

På tillverkarens hemsida beskriver de sina glassar som "gräddigt" goda. Gräddigt? Nej, vet ni vad. Kalla det inte för gräddigt. Varför kalla det för gräddigt när hela idén går ut på att utesluta grädden? Jag skulle inte ens vilja påstå att man kan kalla det för glass men efter att ha googlat en smula så förstår jag att det räcker om varan är fryst och att de traditionella ingredienserna som ägg, socker och grädde har ersatts. Med exempelvis vatten och nötter.

Men kan man inte kalla det för sorbet då, undrar ni. Nej, inte alls anser jag. Rawfoodglass är en helt annan upplevelse. Hela tungan liksom krullar ihop sig och blir sträv, papillerna står rakt upp i givakt. Samma obehagliga effekt som jag får när jag äter kvarg, som även det är populärt bland hälsoivrare trots att kvargen är en komjölksprodukt.

Jag skulle vilja kalla rawfoodglass för en fryst livsstil. Ett statement. En bägare med 2010-tal. Rawfood ligger i tiden.

Rawfoodglass är givetvis ett ypperligt alternativ för veganer samt personer med diverse intoleranser och sjukdomar. Självklart toppen att det finns. Det ena behöver inte utesluta det andra. 

Ingen som känner mig skulle komma på tanken att kalla mig konservativ, men när det gäller glass är jag det.

2 kommentarer:

  1. Om man kan äta äkta gräddglass kan man :D varför ersätta det, det är ju så gott! mmm men skulle inte ha något emot att smaka rawfoodglass då jag tycker det är roligt att prova nya saker. Bra att det finns för de med allergier och som måste gå ner i vikt på grund av övervikt, å andra sidan om man ska gå ner i vikt finns kanske godare saker att äta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med, det är jättebra att det finns! Och jag tycker du ska smaka, vem vet du kanske tycker det är jättesmarrigt. :P ;) Men som sagt, man ska inte föreställa sig det är den klassiska glassen man äter. :)

      Radera