måndag 28 september 2015

Det offentliga matbordet - sponsrad video

Det här med matbilder i sociala medier, hörni. Brukar ni fotografera er måltid för att sedan lägga upp bilden på Instagram och Facebook? Eller tillhör ni skaran som avskyr dessa bilder och suckar tungt medan ni himlar med ögonen och scrollar er vidare i flödet?

Själv har jag inga problem med matbilder, även om jag kan tycka att de inte helt sällan är misslyckade. Visst händer det att jag visar min mattallrik eller fikabord för mina vänner och följare, men inte så ofta som jag skulle vilja. Matbilder blir väldigt sällan bra. Mestadels ser det bara trist och oaptitligt ut hur gott det än må vara i verkligheten. Det är ju inte för inte som det finns matstylister.

Jag har börjat att ta bilder på maten innan själva tillagningen. Alltså, jag gör ett stilleben av ingredienserna innan de åker ner i grytan. Det kan bli väldigt fint om det exempelvis är många färggranna grönsaker, rustika rotfrukter eller frodiga örter. 

Jag tycker att Martina Haag och Mogge Sseruwagi visar vad som är typiskt för den tid vi lever i nu. I stället för att sitta ner och njuta av vår måltid måste vi först skapa den perfekta bilden i jakten på likes. Snacka om motsatsen till mindfulness. Som ett test avbildade jag dagens lunch, rester från gårdagens spaghetti alla puttanesca, och delade resultatet på Instagram. 


Inte särskilt populärt.
På en timme fick jag tre likes. Dessutom hann

anrättningen svalna innan jag var klar.

Detta att vi vill dela med oss av vad vi äter är ett intressant fenomen anser jag. Varför vill vi det? Är det verkligen av intresse för andra? Ja, det kan det faktiskt vara. Man kan bli inspirerad och ser vi det ur ett historiskt perspektiv vet vi vad människorna åt för flera hundra år sedan, för att inte säga tusen år sedan, tack vare sina delningar. (Om än analoga sådana.) Vi har nämligen alltid hållit på så här men uttrycken har varit annorlunda. Istället för bloggar, Facebook och liknande kanaler har vi ristat in våra matvanor på allt från stenar och lera till pampiga oljemålningar.

Gå gärna in och titta på filmen, Martina och Mogge gör ett live-like-experiment!


Sponsrat inlägg.

2 kommentarer:

  1. Jag gör det ibland, men kan inte påstå att dom bilderna blir bra. :P Delar mest med mig när jag hittat ett bra recept! Kan tycka det är kul när folk lägger upp bilder på mat, man får lite inspiration till vad man sj ska laga då. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen precis, man kan få bra idéer. Jag skulle lägga upp fler matbilder om jag var bättre på ta bilderna. :)

      Radera