söndag 4 oktober 2015

Den osynlige hyresvärdens ointresse för pengar

En av sakerna jag är rätt duktig på, är att skjuta upp saker. Det behöver inte ens ta emot mycket för att jag ska komma på andra tankar. Hitta något viktigare att göra. Roligare. Men i morse när jag klädde på mig insåg jag att det var dags att ta tjuren vid hornen. Ni vet, när de enda rena trosorna som finns kvar i byrålådan är de urtvättade med undermålig resår. Reserven.

Jag kände mig hyfsad i ryggen och lättad i hjärtat. Doris med sin tratt tolererar nämligen mer och mer sin tillfälliga krage och visar inga tecken på nedstämdhet. Visst, katt-egot har fått sig en törn men hon är på det hela taget ok över situationen. Så med avsaknad av tyngd på mina axlar och minskad orosklump i magen samlade jag ihop smutstvätten och gick ner till abyssen. Det som ni andra kallar för tvättstugan. Vi har ingen tvättstuga. Vi har ett helveteshål i källaren där otäcka och hungriga varelser gömmer sig. Jag avskyr innerligt denna mörka avgrund. Som ni förstår dröjer jag in i det längsta med att tvätta.

Hur som helst, jag gick ner. Till ingen nytta skulle det visa sig. Vattnet var avstängt. 

Det är så svårt att tvätta kläder utan vatten, har ni märkt det? 

Sedan någon månad tillbaka pågår en renovering i en av lägenheterna i huset där jag bor. Byggarbetarna var där idag, jag gick in i lägenheten, som nu är ett arbetsplatsområde, och frågade om det var de som stängt av vattnet. Det var det. Men fick förklarat för mig att vatten åter skulle flöda om en timme. Jag gjorde tummen upp.

Vattnet kom inte igång förrän ungefär sju timmar senare. Möjligt att det var ett resultat av språkförbistring när jag trodde att det skulle ta en timme. Arbetarnas kunskaper i det svenska språket var sparsam och min polska obefintlig. 

Tvätteriet skjuts nu upp ännu en dag. Ni förstår, i abyssen har vi ingen vanlig tvättmaskin (observera att numerus jag använder är i singularis). Nej, med tanke på att en helt vanlig tvätt på låt oss säga 60° tar ca två timmar och fyrtio minuter, misstänker jag att det sitter en liten gumma eller gubbe där inne och handtvättar plaggen med hjälp av en tvättbräda.

Vi brukar tvätta ett lass med 60° och ett med 40°. Detta, inklusive torktumling, tar ett halvt jävla dygn. Trots att vi sällan, för att inte säga aldrig, torktumlar andra tvättlasset för att spara tid. Att börja tvätta klockan halvsex på kvällen är därför uteslutet. Abyssen är redan så otäck som den är under dagtid, att röra sig där nere efter mörkrets inbrott finns inte på kartan.

Renoveringen påbörjades i samband med att den nye husägaren tog över fastigheten. Vår nuvarande hyresvärd har från början lyst med sin frånvaro. Vi har inte fått någon information om någonting. Det har florerat rykten vilket gör att vi börjat spekulera i huruvida vi får bo kvar här eller inte. Avsaknad av hyresavier och åsynen av en stor container som helt plötsligt dök upp på tomten gjorde oss inte mindre fundersamma precis.

Men vad skönt, tänker ni. Slippa betala hyra! Nej, inte alls. Jag har rådfrågat Hyresgästföreningen åtskilliga gånger och fått veta att värden har rätt att vräka oss om vi inte betalar hyran i tid (eller alls) - även om vi inte har fått några uppgifter på var vi ska sätta in pengarna. Är inte det tokigt egentligen? Eftersom vi inte vet vem han är, hur han är, kan vi ju inte veta om han planerar att dra en vals och slänga ut oss på gatan. Så efter idoga efterforskningar fick vi till slut tag på honom. "Ja, det är på g, allt är sin ordning, jag har bara inte fått ut några papper". JahappNähäpp.

När det gått ytterligare veckor utan hyresavier sökte vi på nytt upp honom. Han var fåordig. Ointresserad av att få in stålar. Blaha blaha. Nåväl, avierna kom sent omsider. Jag kan inte låta bli att dra öronen åt mig vad gäller hans oproffsiga beteende. Han verkar skum. Kan vem som helst bli hyresvärd? Till och med Kalle Anka?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar