söndag 18 oktober 2015

Japansk konst i Danmark

Strax efter klockan åtta i morse sa jag god morgon till busschauffören, löste en biljett och satte mig till rätta i den tomma bussen. Trots att det var en disig start på dagen njöt jag av omgivningarna. Skåne är vackert hur vädret än är. Efter drygt trettiofem minuter sa jag tack och hej till chaffisen och steg av vid Spången (Kalle var inte där) för att minuten senare bli upphämtad av min bästis, som även han är en nollåtta, expat i Skåneland.

Bilfärden gick till Helsingborg. Vi ställde bilen vid hamnen och gick ombord på Sundsbusserne, som inte alls är en buss utan en liten färja som pendlar mellan Helsingborg och Helsingør. Efter tjugo minuter var vi framme i Danmark. Nu var inte Helsingør vårt mål för dagen, nej vi skulle till Humlebæk så vi hoppade på tåget och åkte några hållplatser söderut.

Hur trevligt samhället än må vara var vi inte intresserade av att spendera söndagen på gator och torg, vi hade ju ett specifikt mål för dagen - Louisiana. För er som inte känner till Louisiana är det ett museum fylld med modern konst. Micke, (bästisen) hade aldrig varit där och jag hade inte varit där sedan mitten på nittiotalet. Det var verkligen på tiden för oss båda.

Det var speciellt en utställning vi var nyfikna på: "I uendeligheden" (i oändligheten) av den japanska konstnärinnan Yayoi Kusama. 

Yayoi Kusama.

Yayoi Kusama.

Yayoi Kusama.

Yayoi Kusama.När vi kände oss färdiga med japansk fantasi fortsatte vi till den afrikanska utställningen.


Afrika.

Skriet. African style.


Det började kurra till i våra magar och på jakt efter caféet såg vi ytterligare intressanta konstverk.


Giacomettisalen.

Louisianas samling.


Till lunch åt vi var sitt generöst tilltaget smørrebrød. Vi blev mätta och belåtna. Och trötta. Både Micke och jag hade kunnat somna på fläcken men innan vi hamnade i medvetslöshet lyckades vi hasa oss upp i stående ställning och tog en sista vända. När vi inte kunde ta in fler intryck lämnade vi muséet och promenerade till stationen.

Tåget kom nästan på en gång och väl framme i Helsingør väntade färjan på oss. Vi tog varsin kopp kaffe ombord medan vi nöjda närmade oss den svenska sidan av sundet. 

På väg hem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar