söndag 29 november 2015

I väntan på stormar som gormar

Jag vaknade upp till ett konstigt gult sken. Inte så där som när solen lyser, utan konstgjort gult. Liksom hårt, som från en lampa. Ute var det en dämpat. De som kan något om väderprognoser har senaste dygnet hotat med att den danska stormen Gorm senare ikväll kommer att visa vad den går för. Särskilt i Skåne och andra delar av sydvästra Gothia, därför tänkte jag att det möjligtvis var lugnet före gormen. Det brukar vara lite besynnerligt och tyst ute innan ett stormangrepp kommer och drar förbi för att visa människan hur små vi är.

Det visade sig att jag hade rätt, trodde jag i alla fall, när någon släckte den gula neonlampan och både mörker och regn föll ner som en tjock rullgardin. Men efter tjugo minuter avtog ruskvädret och allt blev stilla igen. Solen kom fram och hängde lågt samtidigt som himlen blev isblå. Jag antar att det var en Gorm light. Ett kortare genrep inför kvällens Gorm hard core.

Magnus och jag tog fram adventsljusstakarna, placerade en i varje fönster och tände dem. Doris tittade slött på. Hon var inte så engagerad. Sambon och jag å andra sidan njöt i fulla drag.

Därefter tog vi en kortare biltur i environgerna, det har nämligen ryktas om en alldeles speciell tomte i Emnaröd strax utanför Kungshult.

En ball baltomte.

När vi satte oss i bilen igen efter fotosessionen frågade jag Magnus: "Vad heter det här stället nu igen?"
Magnus: "Emnaröd. Men jag vet inte riktigt om det stavas med äeh eller äeh. Jag har sett båda stavningarna men jag tror att det ska vara äeh."
Jag: "Du menar E som i Erik?"
Magnus, smått irriterad: "Ja, vad skulle äeh annars vara?"
Jag, ännu mer irriterad: "Ja alltså, det är lite svårt att höra skillnad när du (och de flesta andra skåningar) säger E eller Ä!"
Magnus: "Vadå svårt? Äeh! Äeh!"
Jag: "..."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar