torsdag 19 november 2015

Nej, jag tänker inte vägra hen

Det cirkulerar återigen uppmaningar på Facebook att vi ska "Vägra hen". I Sverige säger vi han och hon". Förlåt mig, men är det inte tramsigt? Bara lite?

Det första som händer hos mig när jag läser det är att jag blir trött. Sömnig. Jag gäspar stort. Jag överväger att kommentera, men ids inte. Efter några sekunder övergår dock min trötthet till att jag blir alert och väldigt nyfiken. Ur ett psykologiskt perspektiv, och kanske även ur ett sociologiskt, är det här väldigt intressant. Det är fascinerande varför en sådan stor del av oss slår bakut inför hen. Som om det vore en grov könsrelaterad svordom. En kränkning rent av? 

Vad sker i en människa när så starka känslor uppkommer inför ett könsneutralt personligt pronomen? Jag känner människor som inte kan läsa en text där hen förekommer eftersom hela textens innehåll går om intet då läsarens uppmärksamhet stannar vid det uppenbart laddade ordet hen och är oförmögen att komma vidare i skriften.

Jag har redan skrivit om fenomenet hen här, så jag tänker inte vara långrandig idag. 

Ordet hen missuppfattas av många. Jag tror att däri ligger motviljan och vill därför nu understryka att det inte är tal om att radera ut kvinnan och mannen. Hen ska inte ersätta hon och han. Hen ska vara ett komplement till hon och han.

Istället för att skriva/säga "hon eller han" när vi inte känner till könet på personen i fråga så säger/skriver vi "hen". Det är väl inte så himla farligt? Är det inte till och med en smula praktiskt?

Det finns även andra anledningar till användningen av hen, som sagt, jag skrev om det i somras

Låt mig avsluta med att citera Wikipedia:


"Ordet (hen) kan användas då könstillhörigheten är okänd, oväsentlig eller ska otydliggöras." 

Capisce?

3 kommentarer:

 1. Hej,
  Även om jag gå emot strömmen är jag dessvärre inget fan av ordet hen av fler anledningar.
  1) Det minner om den engelska översättningen av hen som höna.
  2) Det ser inget snyggt ut i en text.
  2) Finns inget behov, eftersom du bland annat kan använda "denna person" henne, eller honom, individen, personen, människan m.m.

  Vari ligger behovet av att ersätta honom, henne, individen, denna i en text? :)

  Snart lunch hälsningar,
  Charlotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många ord vi kan använda istf hen. Även om jag inte heller använder ordet i särskilt stor utsträckning förvånas jag dock över det starka motståndet. Språk är levande och förändras hela tiden. Det tillkommer ord och försvinner ord. Om det kommer ytterligare ett ord för "vederbörande", "individ", etc så gör det väl inget att språket blir rikare? :)

   Med tanke på mångas reaktion över ordet hen hävdar jag fortfarande att det bottnar i ett missförstånd vad gäller innebörden av hen.

   Ha det gott och smaklig måltid! :)

   Radera
  2. @Charlotta:

   1. Själv vägrar jag använda det svenska ordet prick eftersom det betyder penis på engelska.

   2. Ser det verkligen mindre snyggt ut än "han eller hon" eller "personen ifråga" eller någon av de andra konstruktionerna? Knappast.

   3. Det finns mängder med ord som har jättemånga synonymer. Den mångfalden gör att man kan nyansera sitt språk och uttrycka sig mer varierat. I det här fallet är det ju dessutom fråga om extremt klumpiga konstruktioner som får användas istället för "hen". Hur kan det inte vara en vinst att kunna ha ett så nätt och smidigt ord istället för att behöva skriva en halv mening varje gång man refererar till en person av okänt kön?

   Radera