fredag 4 december 2015

Att tränga igenom bruset - sponsrad video

Mycket energi, tid, pengar och vånda läggs på reklam. Syns man inte, finns man inte. Eller äsch, visst tusan finns man. Men man kan gå miste om mycket. Som företag vill man fånga publikens intresse. Publiken i det här fallet är självklart potentiella kunder.

Så, vad krävs det att tränga igenom mediabruset idag? Vad får folk intresserade? Om jag går till mig själv ska jag erkänna att reklam inte biter på mig. Så mycket. Längre. Det finns reklam som är rolig, intelligent, lockande och dötråkig.

Ibland misstänker jag att viss reklam är så utstuderad dålig just för att vi ska lägga märke till den. Vi pratar om det på lunchrasterna och kaffepausen, hur löjligt eländigt reklaminslaget var. Men vi inte bara samtalar om det, vi minns vad det var för produkt tack vare det. Reklamaren har därmed gjort sitt jobb. 

Sedan har vi reklam som inte gör någon förnär, som inte stör, som till och med lockar till konsumtion men problemet är bara att vi inte minns vilken leverantör. Ponera att det är ett kaffemärke som ska säljas men det enda som händer är att vi blir sugna på kaffe, inte just på den kaffesorten som avses.

Ibland lyckas dock reklammakarna och varan/tjänsten blir en succé. Alla komponenter har fallit på plats. Produkten, regin, scenen, skådespelaren. Kemin.

Barn av min generation var inte vana vid reklam. Vi hade ingen reklamteve på den tiden utan fick nöja oss med två statliga tevekanaler. När vi gick på bio kom vi alltid i tid för att hinna se reklamen! Vi älskade reklaminslagen! Det var som små förfilmer inför den stora filmen.

Tillbaka till nutid. Vad kan ett företag göra som inte anser att annonser och direktreklam har gjort jobbet? Ta energiföretaget Fortum till exempel, vad gjorde de? Jo, de tog hjälp av en barnprogramledare. Förstås. Jonas Leksell är inte helt ute och cyklar, jag har en känsla av att ulliga gulliga djur i allmänhet och kattungar i synnerhet får mycket uppmärksamhet. Och flest likes och delningar på Facebook. Söta djur gör något med oss. 


Okej, reklamplanschen vid busstationen genererade inga ögonkast, än mindre kunder. Just där och då. Undrar om det säljmässigt går bättre med lamor. Eller om det var alpackor som syntes där i slutet? Hur som helst så minns i alla fall jag reklaminslaget, vad den vill sälja och vem som vill sälja det. Dessutom är det bra att få kraft från förnybara källor. Vattenkraft känns bra. Ungefär som kattungar. Sponsrat inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar