lördag 5 december 2015

(B)loggbok - dag 1

Avresa: Stehag, Skåne, Sverige
Klockslag: 09:25
Temperatur: 8°C

Lunch: 12:30, ombord på Scandlines M/V Prins Richard mellan Rødby och Puttgarden

Bensträckare/kisspaus: 
11:00, Tappernøje                                
13:55, Neustädter Bucht West 

Fika: 15:20, Brunautal West 

Ankomst: Hotel am Kloster, Wienhausen, Niedersachsen, Deutschland
Klockslag: 17:30
Temperatur: 10°C

Antal km: ca 650 


Roadtrip, etapp 1.


Sådär, mina vänner, vi har den första delsträckan bakom oss. Vi lämnade ett grått, stormigt och regnigt Sverige och Danmark för att hela tiden färdas mot ljuset. Ju längre sydväst vi kom, desto lysande tydde sig himlen. I Tyskland rådde lugnet. I alla fall vädermässigt. I alla fall de nordliga delarna.

Bilresan förflöt utan några incidenter. När vi slutligen tog av från Autobahn för att köra på den mindre vägen mot Celle upptäckte jag någon märkligt. Jag såg husvagnar här och var med röda ljusslingor. Först tänkte jag: "åh, mysigt med julpimpade husvagnar!" Sen tänkte jag: "men vilket konstigt ställe att ha husvagnar på!" Ytterligare någon sekund senare tänkte jag: "och var är bilarna som brukar vara sammankopplade med husvagnarna?" Jag blev snabbt informerad om att det var Lüneburgerhedens "Red Light District". I dessa vagnar förekom en viss försäljning. Prostituerade som sålde sina nakna tjänster. Ett så kallad Drop-In sex.

Vi såg skymningen sakta falla och ur radion hördes John Coltranes rogivande jazzballader. Gusten tog oss genom små tyska byar och samhällen där julbelysningen hade en framträdande roll. 

Runt halvsex var vi framme vid dagens slutdestination; Hotel Kloster i Wienhausen. Där pågick en julmarknad av sällan skådat slag. Vi kände oss välkomna!

Julmarknad i Wienhausen.


Hotellets gran.

Här var det skönt att stå och värma sig.

På kvällen kände vi oss hungriga. Att vara på rullande fot skulle visa sig göra susen för aptiten. Vi gick till byns mycket populära och fullsatta krog, Klosterwirt Wienhausen. För kvällen hade de en "and-happy-hour, ät så många änder du orkar, men vi valde alla istället vildsvinssteken. Som ingen av oss ångrade. Mätta och belåtna lullade vi småleende tillbaka till hotellet.


Gute Nacht.


Vänta! Ni undrar vem Gusten är? Herregud, jag har ju glömt ett att presentera er för Gusten. Gusten är en högst pålitlig Volvo. Han vet vad han sysslar med, han har varit på vägarna förr. Gusten är en hedersknyffel.

Och så vill ni väl se hur mitt rum ser ut för natten. Jag vet hur ni blir annars. Griniga och gnälliga.


Tysklands "I've got talent" på TV.


Jag avslutar med följande ord:


Nu är mina tyskkunskaper extremt fattiga
men jag tror att andemeningen är att
det är skönt när det gamla förblir
samtidigt som det nya uppstår.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar