onsdag 23 december 2015

Lillejulafton

Efter det traditionella förmiddagskaffet på stamcaféet for vi in till marknaden i Tavira. Vi behövde köttfärs till morgondagens köttbullar. Vårt julbord kommer inte att bli lika ymnigt tilltaget som många av era, men köttbullar ska vi minsann ha.

Slaktarn i färd med att välja ut bitar att göra vår färs på.


Marknaden i Tavira är en inomhusmarknad.
Hit kommer bönder för att sälja sin närproducerade
och ekologiskt odlade varor. Vad är de avlånga röda sakerna får något?
Jag har sett dem alltid ligga intill rädisorna när jag
gått på diverse marknader. Är de giganträdisor, eller vad?

När vi var klara åkte vi hem och lastade ut varorna för att sedan äta lunch på ett trevligt ställe här i Santa Luzia. På menyn hade de grillad fisk och grillat kött. Så himla enkelt. Slippa att välja mellan tusentals rätter. Och så himla gott dessutom. Rena smaker. Inga tjocka, tunga och gräddiga såser som misstänkt döljer smaken av köttet. Jag uppskattar verkligen portugisernas sätt att äta. Fräscht. Jag har aldrig varit en såsmänniska. En bit grillad whatever med en pikant sallad bredvid och en skiva nybakat bröd. Toppen!


Innan varmrätten serveras bröd och en karaff vin. Och en skål oliver. Alltid. Till brödet kommer inte bara små smörpaket utan även mindre behållare med sardinpastej. Sardiner är jättestort här. Äts i alla former. Ganska gott. Gillar man sardiner, gillar man pastejen.


Istället för Kalles Kaviar.

Nä hörni, den där undersköna solnedgången jag nämnde igår, lös givetvis med sin frånvaro ikväll. Så ni får en högst ordinär solnedgång döljd i sådana där tramsiga moln. Taget från den lilla terassen. 


Nja. Njä. Blaha.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar