söndag 20 december 2015

Muller och spö i backen

Från det att jag anlänt till Algarvekusten för lite över en vecka sedan har solen lyst med sin närvaro. Många värmande soltimmar från en imponerande blå himmel. Men, allt har sitt slut. Eller i alla fall en mindre svacka. I morse vaknade jag av ett högljutt, men samtidigt dovt muller. Väggarna till sovrummet skakade diskret. Och bestämt. 

Jag gick upp och tassade försiktigt ut på terassen. Regnet öste ner med emfas. Över Atlanten dansade blixtar i violetta nyanser (som jag givetvis inte fick fatt i med min mobilkamera). Åskans muller lät mer och mer hotfullt.

Blött på terassen.

Ovädret lät mig dock inte att stanna hemma. Även om jag bara ville lägga mig i fosterställning och somna om under det varma täcket, ruskade jag istället på mig och åt en stadig frukost. Efter det följde en mindre utflykt österut. Första anhalt var den lilla söta byn Cacela Velha. Där fanns en bedårande kyrkogård. Väldigt mycket mer färggrann än de man finner i Sverige.


Ingång till kyrkogården.

Färgglada blommor i den mörka och regniga förmiddagen.

Som små dockskåp.

På kyrkogården fanns stegar överallt så att man skulle
kunna nå platsen högst upp. Som denna man behövde.

Vy från Cacela Velha. Spanien där borta någonstans.

Strax efter drack jag min dagliga meia de leite. Idag i Monte Gordo, vilket betyder tjocka berget. Nu kunde jag inte skönja något berg, oavsett omfång, men däremot en jäkla massa holländare. Jag skulle vilja kalla orten för en holländsk koloni.


Holländskt fik i Portugal.

Innan jag återvände hem till Santa Luzia åkte jag ännu en bit österut, närmare bestämt till Vila Real de Santo António. Efter det kommer Spanien så jag var precis på gränsen. Jag lärde mig att när en stad i Portugal börjar med Vila Real betyder det att det har varit ett säte för kungar. 

När jag kom hem var klockan runt tre på eftermiddagen och regnet hade upphört att ösa ner, himlen började spricka upp. Jag åt en sen lunch/tidig middag, blev bjuden på en carne mixta, det vill säga en "mixed grill". Till efterrätt en skål med söt och saftig mango. Jag avslutar åter en dag nöjd, mätt och belåten. Tack


Solen kom åter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar