onsdag 16 december 2015

Prylmarknad och markrill


Idag var det dags för marknad igen. Jag åkte till ett litet samhälle några mil bort som heter Fonte Santa (den heliga källan) som ibland har en marknad. En marknad för allehanda prylar. Ni vet sådana där "äkta" väskor från exempelvis Prada, Chanel och Louis Vuitton. För bara tjugotalet euros. Som hittat. Jag motstod alla eventuella sug efter fejkväskor och hittade istället något mycket passande till en god vän till mig. Det är roligare att köpa till andra än till sig själv många gånger. Särskilt om man lyckats få tag på en "spot-on-grej".


Marknad.


Marknad.


Marknad.


Solen stekte hett och jag blev snabbt törstig. Jag satte mig på ett hak mittemot marknaden. Visserligen hade de serveringar på marknadsområdet, som ni ser på bilden ovan, men utan skugga. På haket mittemot drack jag, förutom en flaska vatten, även den obligatoriska förmiddags-meia-de-leiten. Den koppen är något jag ser framemot från det att jag vaknar om morgnarna. Jag vågar påstå att även ni som inte gillar kaffe skulle med glädje dricka det. Glöm det svenska beska, bittra kaffet. Det här är något helt annat. Vet inte varför. Om det har något med rostningen av bönorna att göra? 
Kaffet här är så jävla (ursäkta franskan) gott att det finns stor risk att jag kommer att tjata om det. Jag vill be om ursäkt redan nu och hopps på ert överseende.

När kaffet var urdrucket fortsatte bilfärden genom Algarves vackra landskap och pittoreska byar. I det lilla söta samhället Estoi åt jag lunch, närmare bestämt på Café Casa de Pasto o Vitor.


Enkelt matställe.

Jag fick lära mig idag att när det står "casa de pasto" (huset på gräset) utanför är det en signal att detta är ett no-nonsens-ställe. Ett no-fuzz-ställe. En enkel restaurang utan vita dukar och tygservetter. Men med overkligt god mat. Ni kan lita på att det är generöst tilltaget av vällagad delikat mat på tallrikarna. Man sätter sig vid ett bord och fram kommer bröd, sallad, oliver, en karaff vin och en flaska vatten. Sedan väljer man, som i dagens fall, mellan tre rätter. Jag valde cavala, det vill säga - grillad makrill. Efteråt um café pingado (kaffe med droppe, en form av espresso med en droppe mjölk i) med valfri efterrätt. Allt ingår. 7 euro. Hej svejs.


Kolgrillad cavala. Såsom Gud vill ha den.
Vad ni inte ser är fatet med mängder av fler cavala -
ingen behöver gå härifrån hungrig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar