måndag 21 december 2015

Shopping, sol och Jesus

Det är måndag och start på en ny vecka. Julveckan. Jag ska erkänna att jag har svårt att känna någon julkänsla, trots allt pynt runt om i byn. Det jag upplever liknar mest en svensk sommar. Annars är jag ju van vid, om inte snö, så grader runt nollan. Jag har förstått att vädret i Sverige har värmerekord just nu. Varmt och milt. Hoppas bara inte att vintern är försenad och slår till på våren istället. Jag ser alltid fram emot årets första knoppar som brister. Då vill jag fan inte ha vinter.

Efter frukosten gick jag genom gränderna fram till stamfiket för en kopp, jag hade med flit inte druckit kaffe eftersom de på caféet gör ett fantastiskt bra jobb med sin meia de leite. Funderar på om jag inte kan be baristan följa med hem när jag återvänder till Sverige. Fast var ska jag ställa honom?


En helt vanlig gränd, en helt vanlig måndag.


Utanför den lilla kyrkan har de en plastgran,
gjord av tomma petflaskor.

Kyrkan är lätt att missa med sin oansenliga byggnad. Korset högst upp är egentligen det enda som avslöjar att det är Guds hus. En dag tänker jag gå in och se hur det ser ut invändigt. Återkommer med interiören.Tomtar på väg upp till loftet?


Husen här nere har väldigt vackra och speciella skorstenar, de är typiska för Algarve och ses sällan i resten av landet. Idag upptäckte jag ett litet pottpuri av dessa fina rökkanaler.


En samling av karaktäristiska algarveskorstenar.


Jag åkte in en sväng till Tavira för att handla lite grejer som jag hade spanat in sedan tidigare. Saker som skulle passa så bra hemma i Skåne. Som tur är har jag en sambo som accepterar allt. Eller i alla fall det mesta. Åtminstone vad gäller inredning. 

När jag kom hem åt jag lite lunch för att sedan ta en promenad ut till havet, ni vet dit man kan ta det där söta lilla leksakståget. Men faktum var att jag orkade bara halvvägs. Förmodligen hade jag druckit för lite vatten för jag genomled en huvudvärk som hette Hugo. Så jag vände och gick tillbaka hem. Jag får ta stranden en annan dag. Kanske i morgon. Med en stor flaska vatten i väskan.

Väl framme i lägenheten drog jag fram solstolen och la mig i solen. (Efter att ha slukat i mig mängder med vätska.) Jag slumrade till. Och nu har jag hela huvudet fullt av fräknar

Varje kväll kan jag från terassen se kyrkans kors som lyser upp i mörkret. Det går givetvis inte att fånga på bild av en amatörfotograf med en mobilkamera. Men ni kanske ändå kan förstå hur det ser ut. På riktigt. Det är fint. Även om jag många gånger undrar om det var så som Jesus ville bli ihågkommen till eftervärlden. Lidande, uppspikat på ett kors. Jag tror inte det. Men det har blivit den kristna symbolen. En religion fylld av synder och ledsamheter. Nej, hörni, jag ser Jesus på ett helt annat sätt. Han var en hippie. Han ville att vi skulle leva livet laddat med kärlek. Och blommor i våra hår.Boa noite.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar