tisdag 1 december 2015

Snart är det jul igen - sponsrad video

Då har vi kommit in i december. Julmånaden. Adventsmånaden. Årets sista skälvande månad med löfte om att vad som än händer, blir det jul. Igen. Oavsett om Marabou får för sig att ändra sortimentet i deras Aladdinaskar eller inte. Minns ni förra årets pralintragedi? De tog bort trillingnöten. Och den där med körsbärslikör, som ändå inte gick att äta så det var ingen större förlust. Nej, värre var det med trillingnöten. Den skulle visa sig vara högt älskad. Och så gick Marabou och tog bort den. Va? VA? Det blev förstås ramaskri. Julvärdar, övriga teveprogramledare, kändisar och nobodys blev fullständigt ursinniga. På sociala medier infann sig en hätsk stämning. Själv kände jag mig lite avundsjuk, jag menar, om folk upplever det som ett så stort problem med trillingnötens försvinnande kan de rimligtvis inte ha allvarligare bekymmer än så.

I en tid med mörker och oroligheter omkring oss blir julen som en fast, trygg och ljus omfamning. Vi får en chans att stänga ute terrorister, klimathot och brunskjortornas galla som de spyr ur sig här och var. Vi klär vår gran, tänder adventsljusstakarna, slår in paket, dricker glögg och fäster torra nejlikor i apelsiner. Skinkan ska griljeras, sillen läggas in. Det ska gärna stressas och trängas i affärerna så att vi ordentligt kan känna hur vi anstränger oss för att få en sådan lyckad julhelg som möjligt. Vet inte om det var det som Josef och Maria trodde skulle hända, att födelsen av sonen Jesus skulle leda till denna årliga storslagna kommers i Västvärlden cirka tvåtusen år senare.

Utan hänsyn till omvärlden, bortsett från om vi firar jul eller inte så dundrar den på ändå. Precis om Just D uttrycker sig i sitt senaste alster. För ni har väl inte missat att ordkonstnärerna gjort en come-back? Ni har väl hört "Juligenigen"? Om inte måste ni genast göra det! Deras "Juligen" från början av nittiotalet är lysande, men frågan är om inte den här uppgraderade versionen är snäppet bättre.


Om ni som jag älskar ord och på de olika sätt vi kan använda dem, hur man kan måla, trolla och leka med dem, kan man inte låta bli att älska herrarna i Just D. Deras ordakrobatik, satiriska humor och känsla för samtiden är klockren. Tycker jag.


Sponsrat inlägg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar