lördag 2 januari 2016

Frukost ute den 2 januari

Så. Hur har 2016 behandlat er hittills? Förhoppningsvis har hon inte hittat på några rackartyg än. Jag spenderade 2015 års sista dag och 2016 års första dito i lugnets tecken. Inte för att resten av förra året var präglad av överdrivet mycket ståhej, men ändå. Mitt liv som partypingla och äventyrare är något rostig för att uttrycka det milt. 

Endast några mil österut, från där jag för tillfället huserar, ligger Spanien. Det var dit jag åkte idag. Omedelbart efter gränsen ligger staden Ayamonte. Där intog jag min frukost i likhet med många andra spanjorer. Alla beställde in samma sak, kaffe och tosta.Ganska lik den portugisiska frullen man får på caféerna,
men istället för generösa mängder smör dränker
spanjorerna det rostade brödet med olivolja, salt och
någon sorts tomatsalsa i flytande skepnad.
Mina smaklökar hoppade jämfota av lycka av de
enkla, men mycket goda smakerna. Allting bara stämmer

på något vis.

När kaffet var urdrucket och brödet uppätet tog jag en repa på stan med dess smala gränder. Ayamonte är en charmig mindre ort alldeles intill floden Guadiana, som flyter precis vid gränsen mellan Portugal och Spanien. Det var en uppsluppen stämning och många var ute för att lördagsshoppa. Jag hittade några småprylar som jag hade svårt att motstå. I en butik hittade jag alldeles fantastiskt fina lampor. Hade jag haft möjlighet hade jag köpt med mig hem några stycken. I alla fall två. Kanske bara en.


Ayamonte.

Ayamonte.


Överallt i Ayamonte finns sådana här vackra parkbänkar.
Så vansinnigt fina, utsmyckade med azulejos.

Rio Guadiana som delar Portugal och Spanien.
På andra sidan, således Portugal.


Vädret de senaste dagarna har varit omväxlande. Ömsom regn, ömsom sol. Temperaturen dröjer sig kvar mellan femton och tjugogfem grader. Det kan vara ganska tvära kast och det är svårt att förutse vädret. Inte ens meteorlogerna är särskilt duktiga på det vad gäller det här området. Algarve ligger mellan hav och berg. Vad som helst kan hända. När som helst.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar