måndag 25 januari 2016

Portugals sydligaste födelsedag

Så där ja. Ännu en dag med vackra vyer. Vilket inte är svårt i det här landet. Men innan jag kommer dit vill jag bara berätta att jag har blivit ordentligt firad på min födelsedag. Med tvåstämmig skönsång och nospussar av Sara (hunden).


Vid frukostbordet: iberisk prästkrage, lavendel och en ros.


Huset vi för tillfället bor i.
Det finns inte något att klaga på direkt.

Det obligatoriska citronträdet.

Efter frukost satte jag mig i bilen för att fortsätta på den hemliga resa som vi påbörjade igår. Gusten tog oss på en sightseeing jag sent ska glömma. Första anhalt var Burgau.

Bor man i Burgau måste man stå ut med det här varje dag.

Jag har ända sedan jag drömde om en chokladbuffé som gick om intet, varit sugen på choklad. Idag fick jag äntligen frossa i en chokladbakelse. Synd bara att han som la upp den till mig inte tyckte att jag skulle bli gift. Nåväl.


Meia de leite och bombastisk chokladkaka
som smakade himmelskt.

Vi satt på en mycket trevlig uteservering alldeles precis vid havet. Jag uttryckte min uppskattning över att det inte regnade och att solen just letat sig fram trots prognoserna om en nederbördstyngd måndag. Det skulle jag inte gjort. Sekunder efteråt ändrade sig både himmel och hav. Till en mer mörk nyans. Helt plötsligt la någon locket på och caféets personal rusade ut med sina mobilkameror och skrek: "tyfon"!

Well, vad jag förstår uppstår tyfoner, som en är en tropisk cyklon, i de västra delarna av Stilla havet. Vad som skedde idag var snarare en tornado. Närmaste bestämt en havstromb. Det klart att det ska vara lite drama när jag fyller år. Atlanten & Co. levererade!


Sekunden efter bilden var tagen hällde regnet ner.
Tur att jag hann äta upp chokladkakan.

Efter dramatiken fortsatte vi västerut. Och söderut. Vi hamnade i Sagres. Portugals Smygehuk. Längre ner kommer du inte.


Jag gick genom porten. För €3 fick jag tillåtelse att
komma ut på andra sidan fortet.

Blev förvånad över att det stod fiskare överallt på klipporna.
Hur långt räcker en fiskelina egentligen?

Fiskare utan tillstymmelse till svindel.
Eller kärlek till livet.

Sydligare än så här kommer man inte i Portugal.
Mäktigare än så här blir det inte.

Portugals sydligaste mås.

Portugals sydligaste katter.


Portugals sydligaste födelsedagsfirare.

Vad som följde härnäst var kall, torr och gratis champagne. Efter det ett skrovmål på en sylta. Vila. Och sen en delikat middag. Jag har haft en mycket bra dag. En födelsedag som alltid kommer att leva kvar i minnet. 

Som avslutning fick jag uppleva en stjärnklar himmel med en stor skrytsam måne och tindrande karlavagnar och björnar av diverse storlekar.
Tack.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar