måndag 29 februari 2016

Sällsynt dag - sällsynta diagnoser

Otålig. Jag är otålig. Jag vill alltid framåt och har ibland bråttom när det är fullständigt onödigt. Bråttom till vad? 

Jag var så säker på att idag skulle månaden mars påbörja sin trettioendagars marsch mot våren. Jag anser vidare att det är passande när en ny månad startar på en måndag. Praktiskt liksom, tycker ni inte? Men när jag öppnade upp min laptop upptäckte jag att kalendern visade tjugonionde februari. Fortfarande februari? Av en anledning jag inte kan förklara smög sig en lätt suck ut från min något öppna mun vilket endast resulterade i att jag mest sannolikt såg ut som en idiot.

Jag föll för Facebooks uppmaning att skriva något om skottdagen och plitade ner något som inte bara speglade min förvåning över den extra dagen utan som jag även tyckte var lite så där lagom smålustigt.

Det slog mig återigen att tiden är något vi människor och hittat på. När jag googlade på skottår blev jag tacksam över att vi inte använder oss av lunisolarkalendern. Vad är det kanske några av er undrar? Om jag har förstått saken rätt använder sig den judiska, babyloniska och den gamla romerska kalendern av den. Det innebär att skottåret har en hel extra månad - skottmånad!

Efter denna information följde en massa matematiska förklaringar över nödvändigheten med skottår, jag förlorade givetvis intresset bums. Siffror säger mig ingenting. Jag kan inte översätta dem.

Sedan kom jag att tänka på det här pratet om att tjejer "får" fria till killar på skottdagen. Vad kommer det egentligen det ifrån? Tydligen är det en äldre europeisk tradition att "kvinnor var tillåtna att fria till ungkarlar under hela skottåret". Det lär komma från en irländsk legend från 400-talet men jag har ingen aning. Jag hann inte undersöka mer om den saken, om ni vet får ni gärna skriva det i kommentarsfältet. Jag är nyfiken! För att inte tala om alla ni som fyller år idag. Hur gamla är ni i själva verket?

Men så vad gjorde jag av denna extra dag? Jo, jag såg till att bli klokare. Tack vare en vän blev jag upplyst. 2016 är ett skottår. 2016 är ett sällsynt år. Vad passar inte bättre än att fira den Sällsynta dagen - en dag när det Sällsynta blir vanligt? 

Som ni kan läsa på Riksförbundet Sällsynta diagnosers hemsida väcktes tanken på att ha en Sällsynt dag på skottdagen när förbundet firade sitt tioårsjubileum 2008, som även det var ett skottår. Via deras europeiska samarbetsorganisation EURORDIS har Sällsynta dagen spridits världen över och beaktas nu i cirka hundra länder! Och bättre sent än aldrig, nu känner även jag till detta och vill gärna uppmärksamma er, som liksom jag inte kände till den Sällsynta dagen för några minuter sedan, om det samma. 

Hurra för alla sällsynta, hurra för alla ordinära, hurra för skottdagen, hurra för 2016! 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar