lördag 13 februari 2016

Tid för funderingar

Jag vaknade lika sent som jag brukat sedan jag kom hem från Portugal. Jag kunde ha legat kvar ännu längre om det inte var för Doris hoppfulla blick när hon såg sin matte sömnigt öppna ögonen. Frukost please? Dessutom var det snart dags för Melodikrysset så det var bara att sätta ner fötterna i tofflorna och masa sig upp. Utanför fönstren såg jag ett vitt vinterlandskap. Snön hade fallit åter. Det var ju inget jag direkt längtat efter men bestämde mig för att inte gnälla. I alla fall inte högt. Det är trots allt februari.

Saker jag funderat på idag är:

1) Donald Trump. Han både heter och ser ut som en tecknad figur. Vad kommer att hända med världen om den bisarra figuren blir president i Amerikas förenta stater? Jag vet inte om ni följer det amerikanska presidentvalet, jag vet inte om ni har hört vad Trump säger och sett hur han uppför sig där uppe på podiet. Jag ser en pajas. En karikatyr. Men många av de amerikanska väljarna ser en efterlängtad ledare. En räddare i nöden. Jag förstår ingenting. Men å andra sidan är det så mycket annat jag inte förstår. Jag begriper exempelvis inte hur teven fungerar. Eller svarta hål. (Se punkt 3.)

2) Knaprar in? Alldeles efter Melodikrysset i P4 tidigare idag hörde jag en sportreporter berätta hur den ena föraren efter den andra (det handlade om någon sorts motorsport) knaprade in på varandra. Heter det inte knappar in? Kanske är det en särskild term inom sporten? Att man så att säga knaprar på varandras plåt?

3) Gravitationsvågor. Baserat på sin allmänna relativitetsteori förutsåg Albert Einstein detta fenomen. Och han fick rätt. Så vad innebär det här? Jag har ingen aning. Jag har lyssnat och lyssnat och lyssnat på när LIGO-forskarna entusiastiskt beskriver innebörden av upptäckten. Men jag fattar faktiskt ingenting. Det brinner i huvudet på mig. För att citera Wikipedia: "Gravitationsvågor är inom fysiken krusningar i krökningen av rumtiden som propagerar som vågor, vilket reser ut från källan." Krusningar i krökningen? Verkligen? Jamen, då förstår jag. Glasklart.

4) Dammsugarrock. Nej nej nej, låt mig förtydliga - jag menar inte en sådan där städrock Lilla Fridolfs fru hade på sig när hon städade, utan rock som i musikstilen hårdrock. I det aktuella fallet avses orkestern Motörhead. Hemma hos oss är det Magnus som dammsuger. För att underlätta den miserabla aktiviteten brukar han stoppa in hörsnäckor i öronen varifrån oljud strömmar ut. Detta leder naturligtvis till att min sambo inte är förmögen att hantera det där dammsugarröret, eller vad det kallas, för vad det är till för. Nej, ni förstår i hans värld är det egentligen en gitarr. En elgitarr. Självklart en tuff sådan.Luftgitarr. Fast dammsugardito.
Städprocessen tar längre tid än vad som är nödvändigt.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar