tisdag 15 mars 2016

Hajar du tugget?

Tycker ni att ni har en dialekt? Jag tycker inte att jag har det. Men att de flesta andra har det. Men jag antar att skåningar inte tycker att de pratar dialekt lika lite som östgötar, värmlänningar eller gotlänningar. För att nämna några.

Det är roligt med dialekter tycker jag. I det lilla landet Sverige kan vi, om vi har ett hyfsat bra språköra, höra varifrån en människa kommer ifrån. Det finns så många olika dialekter som i sin tur har en hel del sociolekter, det vill säga vi kan avgöra i vilken social grupp folk befinner sig i genom att lyssna på hur de uttalar orden. För att ta Stockholm som exempel går det lätt att fastställa vilka som hänger runt Stureplan och vilka som hänger på Mariatorget. Detta är givetvis generellt och inte ristat i sten. Det finns dessutom många wannabes - åt båda hållen - som vill passa in genom att använda sig av det "korrekta" språkbruket på respektive plats eller grupp.

Jag tjuvlyssnade på några killar idag som hade roligt med dialekter, inte minst den som pratas i Stockholm. Jag har skrivit om det på 24malmö, gå gärna in och läs för där berättar jag även om länder som tycks sakna dialekt.

För er oinvigda på det skånska språket - ni ska inte tro att det bara finns en skånsk dialekt. Nej, det skiljer sig mellan nord och syd, öst och väst. Inne och ute, hit och dit. Alla talar skånska.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar