lördag 30 juli 2016

Färg och form

Ibland kan jag vara löjligt trotsig i min iver att inte göra som alla andra men som tur är har jag en nyfikenhet som ofta behöver stillas. Som exempelvis det här med målarböcker för vuxna. Målarböcker för vuxna? Bara benämningen får en att himla med ögonen.

Jag vevade igång google och hamnade av en händelse på kalenderkungen.se. Namnet till trots har de så mycket mer än kalendrar. De har, bland annat, just "målarböcker för vuxna". Hur många som helst, utbudet är generöst tilltaget. Jag bestämde mig för att slå till. Det tog en stund innan jag slutligen valde en med mandalamotiv. De hade en med fjärilar också som jag var sugen på, fjärilen betyder nämligen väldigt mycket för mig och har alltid varit en positiv och trygg symbol för mig ända sedan barnsben. Men jag ville ha något abstrakt. Någonting som inte var upp eller ner. Ingenting som skulle föreställa någonting.

Lämpligt nog fanns det en hel del färgpennor att lägga i den virtuella kundvagnen, jag valde en bunt om tjugo.


Art therapy.

Min första mandala!

Ordet mandala är sanskrit och betyder cirkel. Om jag har förstått saken rätt symboliserar mandalan, inom hinduismen och buddismen, de kosmiska och himmelska regionerna. Mandalan används i samband med meditation. Även om jag inte aktivt använt färgläggningen som meditation märker jag hur någonting förändras inom mig. Andningen. Fokus på nuet. Eller, om det kanske är tvärtom, förlusten över att för en stund ha förmågan att uppfatta tid. Och rum. Känslan av att bara kunna ösa på med en massa färg utan att oroa mig för vilka färger som passar ihop eller inte är befriande. Det infinner sig en känsla av lugn, en avsaknad av prestationskrav. Jag har förstått att det är många människor med psykisk ohälsa av varierad grad som lockas till detta. Det förvånar mig inte ett dugg.

Jag har väldigt roligt när jag målar och har svårt att sluta. Jag kan helt enkelt inte låta bli och öppnar målarboken så ofta jag kan. Igår kväll satte jag mig i sängen för att fylla i några streck strax innan John Blunds ankomst. Det blev inte så mycket med det kan jag meddela.

Ni som har katt vet hur det är.
Det slår aldrig fel.

Innan jag lämnade sidan kollade jag igenom vad mer kalenderkungen.se hade att erbjuda. En kalender var inte aktuellt för min del då jag sedan årsskiftet har min tjusiga Hobonichi. Dessutom försöker jag mer och mer gå över till den elektroniska varianten. Jag har gjort det förr. Det har dock alltid slutat med att jag tröttnat och gått tillbaka till den analoga stenålderstypen - papper och penna. Min hjärna arbetar på ett mind mapping-sätt, då är e-kalendrar och e-anteckningar alldeles för oflexibla och tråkiga för mig. Vi får se hur det går den här gången.

Således, kalendrar var inte intressant. Men! De hade anteckningsböcker från Moleskine! Älskar Moleskine! Jag såg en som jag inte kunde motstå.


Är den inte det sötaste ni sett?

Bara för att fortsätta på temat finns det sidor i anteckningsboken som man kan färglägga samt aforismer lite här och där.


Jag är så vansinnigt förtjust i den. Den är skön att hålla i och pappret luktar gott. Viktigt! För att inte tala om att den är vacker att titta på. Men jag har inte börjat skriva i den än. Jag har alltid med mig en anteckningsbok i väskan som följer med mig var jag än går. Idéer poppar upp när jag minst anar det. Tankar som jag vill få ner på pränt innan de flyktigt försvinner.

Jag har några oskrivna sidor kvar i min gamla trotjänare.

Även fast jag inte är klar med min gamla skrivbok har jag ändå flyttat in i min nya. På första sidan har jag klistrat in citat som jag klippt ut från baksidan av yogiteaförpackingar (ayurvediska teer - min senaste last). Texten är rysligt pytte att jag inte ens med mina nya glasögon på näsan kan se vad som står. Tur att jag har min morfars gamla förstoringsglas nära till hands.

"Elementärt, min käre Watson."

Längst bak finns en ficka där jag lagt beskrivningar på enkla yogaövningar. Även de har jag klippt ut från pappersasken som en gång förvarat yogiteapåsar.


Pysselbok.Sponsrat inlägg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar