lördag 23 juli 2016

Vem är Kabul?

24Malmö kan ni läsa om min och Magnus underbara utflykt till Forsakar. Det är verkligen en plats jag vill återvända till. Grönskan och ljudet av vatten i rörelse är lockande och behaglig. I alla fall för mig. 

Dessutom fanns en stor simbassäng klädsamt inlemmat i omgivningarna som idag, föga förvånande, var välbesökt.


Det som mobilkameran inte kan förmedla måste jag förmedla
med ord. Tänk er ett scenario där allt är grönt.
Mitt i grönskan lyser något starkt turkost. 

När vi kände oss färdiga med uppgiften satte vi oss i en bil där det var omöjligt att frysa och styrde västerut. Hemåt. Vi pratade om det här att känna empati. Att känna broderskap. Systerskap. Jag hade just läst på Omni att ett terrordåd drabbat Afghanistans huvudstad Kabul. Magnus och jag satt tysta i någon minut. Vi tänkte varandras tankar. Samtidigt sa vi: "Vem kommer att ha Afghanistans flagga som profilbild? Vem kommer att på sin statusrad skriva "Je suis Kabul"? Ingen.

Nej, vi kan givetvis inte ta på oss hela världens tyngder på våra axlar. Möjligen är det så som jag skrev här, att vi endast orkar hantera det som sker i vår närhet. I en kultur som liknar vår. 

Att engageras oss i klotets alla eländen är oss övermäktigt, ingen kan begära detta. Men om vi ska slösa med "je suis" på våra facebookstatusar tänker jag idag vara Kabul. Je suis Kabul.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar