måndag 29 augusti 2016

Gnäll

När jag svalt sista klunken av morgonkaffet plingade det till i inkorgen. Ett mejl jag väntat på hade lagt sig överst på listan av inkommande e-post. Ett klick och några lästa rader senare borstade jag tänderna, klädde på mig och styrde mina steg mot stationen. Någon mil bort väntade någon på min underskrift.

När jag öppnade dörren för att kliva ut på verandan stannade jag hastigt till. Den var borta. Låt mig förklara, ni förstår, under hela sommaren har det pågått renoveringar av huset. Nej, nu ljuger jag. Jag ska vara tydlig. Byggnadsställningar har varit uppsatta sedan i maj. Takarbetare jobbade några veckor. Sedan blev det ett upphåll på över två månader. Eftersom det stundtals regnade in mejlade jag till sist hyresvärden och undrade om takarbetet alls skulle fortsätta. Arbetet återupptogs följande arbetsdag.

Nåväl, tillbaka till verandan. Som inte längre finns. Utanför dörren möttes jag av en vänlig polsk herre i sina bästa år. Han hälsade, ryckte sedan på axlarna med blicken på den stora kofoten han höll i sin kraftiga hand och som han använde för att demolera uteplatsen med. Jag log tillbaka och ryckte på axlarna jag med samtidigt som jag slog ut med händerna som för att säga: "vad händer?"

Nu tycks det alltså som att hela fasaden ska få sig ett ansiktslyft. Bra! Men det är bara en ren gissning. Att ge information till sina hyresgäster om vad som händer och sker med bostaden de bor i är inte direkt något vår hyresvärd anser nödvändigt. Trots ett uttalat önskemål från min sida. Men jag har gett upp. Kapitulerat. Jag har ingen aning om vad som händer med huset och det är okej. Det är till och med så att jag skiter i det. Om ni ursäktar min franska. 

Min sambo väljer att kalla byggprojektet för ett kinderägg - nya överraskningar varje dag.

Jag: "Kommer det bli nya uteplatser?"
Polack: rynkade pannan och såg frågande ut.
Jag: "Will there be new outplatsers?"
Polack: "Ja ja, neue."

Jaha. Så bra. Då vet jag det. Nu har vi inte kunnat använda verandan på hela sommaren på grund av byggnadsställningen men jag hade en förhoppning om att jag i alla fall kunde höstpimpa den. Vekar orealistiskt. Men. Jag skiter som sagt i det (pardonnez-moi, franskan igen). Jag har dessutom annat att tänka på i höst.

Mitt korta möte jag hade där min namnteckning krävdes tog inte längre tid än det tar att snyta sig. Jag kunde således ta nästa tåg hem. Medan jag väntade på perrongen började det att regna. På håll såg jag Pågatågets lyktor tryggt lysa upp i den gråa fuktiga filt som lagt sig över staden. Regnet ökade i intensitet. Det var droppar som var väldigt vattenrika. Vi som stod och avvaktade tågets ankomst blev snart genomvåta. Även om det egentligen var för sent att rädda oss undan nederbörden ville vi ändå skydda oss, vi ville in i värmen, in i den torra atmosfär det lila pendeltåget besatt. När de trafikanter som hade Eslöv som ändstation motvilligt (regnet, ni vet) stigit av började vi andra längtansfullt bege oss ombord. 

Det kom dock två eftersläntrare som tydligen skulle av. Den ena tjejen var dessutom förgrymmad över "varför folk måste gå på innan folk kommit av". Jag håller med henne till fullo. Det är svårt irriterande med människor som ska på tåget innan passagerarna kommit av. Det är rent ut sagt idiotiskt och jag undrar ofta hur dessa människor tänker. Men. Alltså ursäkta mig. När det hunnit gå cirka femton sekunder (det tar längre tid än vad ni tror) och ingen gör någon ansats att lämna fortskaffningsmedlet då tar i alla fall jag som att det är grönt ljus för ombordstigning. 

Jag såg dessa två tjejer gå så långsamt i gången att det var omöjligt att uppfatta om de stod stilla för att leta efter lediga sittplatser eller om de höll på att somna. Sätt för fan lite fart! 

När jag är ute bland människor är jag en seglare. Nu undrar ni vad jag menar med detta. Jag ska berätta. Tidigare i mitt liv seglade jag i Stockholms vackra skärgård om somrarna. Eftersom intresset och lockelsen över att färdas bland kobbar och skär är stor lärde jag mig kvickt att vara oerhört noga med att hålla kursen och tydligt visa eventuella ändringar av dito så att alla de andra hundratals båtar av diverse slag kunde se var jag var på väg. Motorbåtar må kunna väja hyfsat snabbt, de är ju som bilar fast med köl, men av egen erfarenhet vet jag att det kan ta längre tid om båten framförs med hjälp av vindkraft och stora vita dukar där kryss och slag på trånga utrymmen är vanligt förekommande.

Ergo jättebra att visa ens intentioner. Ska jag av eller på? Till höger eller vänster? Jag blir galen på folk som bara vaggar av och an framför mig, eller ännu värre, helt plötligt bara tvärstannar! Med risk för att bli steglad vågar jag påstå att det är vanligast förekommande bland barnvagnsförare. 

När jag kom hem igen var det ännu mindre kvar av verandan.


Det blir säkert fint när det är klart.

Polack, skrockande: "No home."
Jag, efter att jag kollat innehållet i brevlådan: "No home, no mail."
Polack: "Varsego, varsego."
Jag: "Tack..."

Jag är säker på att det stod Murphy i stället för Bengtsson/Gartoft på brevlådan.

Egentligen är jag inte färdig med mitt gnällande, jag har en sak till att ta upp med er. Men hur mycket gnäll kan vi ta på en och samma gång? Nej, jag får återkomma i nästa blogginlägg. Men jag kan lämna en teaser. Det börjar på Te och slutar på lia.

4 kommentarer:

 1. Hahaha ja angående verandan " min egen då" så höll jag på att skura den i x antal timmar och fick till det jättemysigt men bara för att nästa morgon vakna av ett " krasch" och glas flög.
  Jag for ut och där stod de och bankade ner hela verandan.. Gahhhh kunde ni inte sagt detta INNAN jag skurade ner hela skiten..
  Ja ja, får hoppas på att det kommer nya verandor och att de blir fina :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, jag kan tänka mig att du gärna hade vetat INNAN du sopade rent. :P
   Som sagt, hoppas det blir fint och att det inte tar två evigheter innan allt är klart. :)

   Radera
 2. Taket är iallafall klart för plåtsättaren så det går väl framåt :)
  Jag sopade inte bara utan skurade hela verandan både väggar och glaset som fanns där hahaha..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu byter de tak på "snickerboa"... :D

   Radera