söndag 8 april 2018

Nu så. Nu har hon anlänt.Våren.

På min dubbelrunda i morse kunde jag konstatera att en hel del har hänt sedan sist. På mindre än en vecka har mina klädvanor ändrats markant. I måndags när jag begick byn var jag iförd tjock polotröja och dunjacka. Idag kortärmat. Alltså i bare. Utan jacka. Eller ja, ok, visst, jag valde att klä på mig min flortunna gröna kofta men den knöt jag efter bara två minuter runt midjan. 

Solen: "Du kallade?"
Jag: "Ja. För fem veckor sedan!"
Solen: "Hoppsan, har vi en attityd?"
"Ja, det kan du ge dig... eller... alltså nej. Nej nej. Inte alls.", svarade jag när jag anade att det var en kuggfråga som kunde leda till elände om jag inte passade mig noga.
Solen: "Nå, tänkte väl det." 

Träden var alltjämt nakna. Kan inte minnas att jag såg någon välvillig knopp idag. Inget där ute tycktes vilja brista ut i okontrollerad glädje. Färgnyanserna landade inom det bruna spektret. 

Jag anar dock en snar explosion. 


***

Igår var sambon och jag på Skånes Djurpark. Igen. Ni som känner mig, vet. Ni som inte gör det, vet snart. Det ligger nämligen till på det viset att Magnus och jag har en något överdriven fäbless för djurparken. Vi besöker den så fort tillfälle ges. Jag skulle vilja gå så långt som att påstå att vi känner invånarna där. Väl. 

Djuren nickar och blinkar igenkännande mot oss där vi trampar fram. Ibland avslöjar de ej ännu officiella nyheter, ibland får vi ta del av skvaller. Det pågår åtskilliga intriger där ska ni veta. Om ni bara visste vad sälarna säger om mårdhundarna, jisses. Och vi ska över huvud taget inte gå in på vad myskoxarna har att förtälja. Galet!

Det hoppingivande vädret lockade dit fler besökare än när vi var där på öppningsdagen för ett par veckor sedan. Då var det blåsigt, kallt och iskallt. Men dit skulle vi ändå. Vi hade längtat sedan säsongsavslutningen förra året så vi hade inget annat val. Det var av nöden tvunget.


***

Jag skulle vilja påstå att många vuxna var mer ystra än barnen igår. Ni som inte har varit där vill jag förklara att Skånes Djurpark nog mest är inriktat mot barn. Barn i alla åldrar visserligen, se på sambon och mig som brukar vara de enda besökare där utan barn i barnålder. 

Vid vargarna var det en farmor/mormor som valde att använda stora bokstäver till sitt barnbarn: "MEN VAR ÄR VARGARNA?! DE SA ATT DET SKULLE FINNAS TVÅ VARGAR MEN FÖRRA ÅRET VAR DET FLER VARGAR, DET ÄR JAG SÄKER PÅ! VAR ÄR FLICKAN (äventyrsledare som finns på området för barnens skull), VI KAN FRÅGA HENNE! VAR ÄR VARGARNA?!

(Jag vill understryka att barnbarnet inte hade någon form av hörselnedsättning, det noterade jag när samma barnbarn kommunicerade med andra personer.)

("Barnbarn", förresten? Borde det inte heta barnsbarn?)

Hur som helst, Magnus och jag gapade medan vi stirrade storögt på varandra, sedan på det arma barnet som inte alls förstod upp-i-hejet och sist på farmor/mormor. När sambons och min blick åter möttes förstod jag att vi viskandes tänkte samma sak. "Om hon upphör med att vråla så förbannat kanske en varg visar sig".

Vid rävarna hörde vi hur en färglös tjej beklagade sig över att "det är ju så synd att de är så skabbiga i pälsen". Jag blev direkt provocerad, rävarna och dess päls är fantastiskt fina här i parken. Jag kunde inte låta bli att säga: "Det är ju så synd att du är så skitig i håret".

Ja, alltså, det sistnämnda hörde hon inte. Det var aldrig meningen eftersom jag är så jävla väluppfostrad och kan hantera de sociala koderna bättre än de flesta. Men sambon hörde och brast ut i skratt samtidigt som han nickade instämmande. Nickade instämmande gjorde även de vackra rävarna. Vi high-fivade i luften.Foto: Magnus Bengtsson

Kronhjorten: "Hallå, hallå är ni tillbaka? Kul! Ni har möjligtvis inte sett mitt vänstra
skrythorn liggandes någonstans?"


Foto: Magnus Bengtsson

Järven: "Jaja, whatever, vi tar det sen. Jag har inte tid just nu, måste gömma lunchen."


Foto: Magnus Bengtsson

Geten till vänster: "Men ska hon lägga sig någon gång?!"
Geten till höger: "Det är så svårt att vara get och smidig samtidigt."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar